primaria floresti

Someș, râul gunoaielor

În ultima perioadă, râul Someș s-a transformat într-un focar de gunoaie. Clujenii au făcut nenumărate sesizări la Primărie, iar edilul Emil Boc a declarat că problema nu este de competența Primăriei, dar că a avut discuții cu celelalte instituții ale statului și că această situație va fi rezolvată.

Primarul Emil Boc recunoaște că se confruntă cu o avalanșă de gunoaiefără precedent în Cluj-Napoca, iar vina nu este a locuitorilor orașului Cluj-Napoca ci a comunelor din amonte care aruncă deșeurile în Someș.

”Sunt extrem de nemulțumit de modul în care arată Someșul. Albia Someșului este în competența companiei Someș-Tisa, adică a Apelor Române. Nu este în competența Primăriei să gestioneze albia Someșului cu toate mizeriile care sunt acolo. Am conceput un plan cu celelalte autorități ale statului. Noi din nefericire suntem cei care încasăm problemele, pentru că rezolvarea ține de prevenția în amonte, acolo de unde vin mizeriile care ajung în centrul Clujului. Sper ca celelalte autorități ale statului să ne sprijine pentru că am asistat la o avalanșă de gunoaie fără precedent. Niciodată municipiul Cluj-Napoca nu s-a confruntat cu așa ceva. Se pare că unii certați cu legea din amonte ne sfidează”,  a transmis Primarul Emil Boc

Controale al Gărzii de Mediu

Emil Boc a dezvăluit că a avut discuții cu Garda de Mediu și a primit asigurări că vor fi făcute controale suplimentare în amonte, iar cei ce se fac vinovați de poluarea Someșului vor fi amendați.

”Problema este în amonte, începând cu Tarnița, continuând cu Beliș, Gilău, Florești și alte comune unde se aruncă toate mizeriile în apă. Am ajuns să avem cadavre de animale și tot felul de PET-uri de mici și mari dimensiuni. Acestea nu sunt aruncate de clujeni, sunt aruncate de alți oameni care nu respectă legea, în amonte. Am solicitat Gărzii de Mediu să intensifice controalele, deoarece dacă mergeți la Tarnița, sau în alte părți puteți observa aceste zone pline de mizerie. Nimeni nu face ordine și nu îi amendează pe cei care încalcă legea. Degeaba facem curățenie în Cluj, pentru ca a doua zi gunoaiele sunt la loc. Sunt convins că Garda de Mediu va face verificări și ulterior va da public un raport privind situația din amonte”, a declarat Emil Boc

Stăvilare, în partneriat cu Apele Române

Curățarea albiei râului este responsabilitatea Companiei de Apă Someș-Tisa. În urma discuțiilor dintre aceștia și primarul Emil Boc, au fost stabilite câteva soluții pentru eliminarea gunoaielor. Reprezentanții companiei au acționat deja cu o barcă pentru a îndepărta deșeurile, iar în următoarea perioadă vor fi montate stăvilare la ieșirile din oraș pentru ca aceste deșeuri să nu mai ajungă pe toată suprafața albiei.

”Am avut o discuție și cu conducerea Apelor Române. Noi nu avem atribuții legale să inervenim, dar ne-au asigurat că vor avea un echipaj cu barcă, cu patru persoane care va lucra non-stop pentru a aduna deșeurile de pe Someș. Sper să se și vadă. Am promis chiar un sprijin din partea Primăriei pentru a putea face față. Noi putem să curățăm toate deșeurile care ajung pe mal. Am convenit să facem stăvilare care vor fi făcute în parteneriat cu de Apele Române. Acestea vor fi amplasate, unul la intrarea în Cluj în Grigorescu și un altul în Florești. Aceste stăvilare vor opri deșeurile de suprafață de dimensiuni mici și medii, care ulterior vor fi adunate de acolo pentru a nu se ma regăsi pe toată albia Someșului. Compania Someș-Tisa a achiziționat un utilaj special și au stabilit că între 15 și 20 septembrie vor curăța iarba și tot ce se găsește în albia Someșului pentru ca PET-urile să nu mai rămână agățate. Pe parcursul toamnei vor fi deschise stăvilarele de la Podul Garibaldi pentru a se curăța și acolo albia”, a declarat Boc

Someșul, punct important în proiectul Cluj Capitală Europeană a Culturii 2021

La mijlocul lunii august, a avut loc prima ediție a proiectului pilot, Someș 2021: Sunt Riveran, un program gândit și conceput de reprezentanții Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii, alături de alte asociații clujene. Evenimentul face parte din campania pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021. Timp de trei zile, au fost organizate o serie de activități pentru a construi o „machetă” a Someșului viitorului și a folosi la potențial maxim malurile apei. Scopul evenimentului a fost să pună în valoare parcursul urban al râului Someș și de a crea macheta unui parc de distracții și activități pe malul râului, transformând plaja Grigorescu într-un amplasament atractiv pe parcursul întregului weekend. În plus, s-a urmărit integrarea și atragerea publicului larg la evenimente de masă: cetățeni de vârsta a doua sau a treia, copii.

Pentru ca astfel de evenimente să aibă succes și pe viitor, Someșul trebuie să fie curat, deșeurile nu pot reprezenta un punct de atracție în cazul în care Clujul devine Capitala Europeană a Culturii.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii