trafic internet

În România, 60% dintre gospodării au internet fix. 72% in mediul urban si de 43% in mediul rural. In medie, un roman a consumat lunar 28 GB trafic internet: 26 GB prin internetul fix si 2,3 GB prin internetul mobil.

Dincolo de aspectul pozitiv, este trist că în ceea ce privește canalizarea, doar 50% dintre români aveau locuințele conectate la sistemul de canalizare. (87,7%) erau din mediul urban și 8,75 din mediul rural.

Trafic Internet mobil

Datele prelucrate de ANCOM pentru prima jumatate a anului 2018 arata ca numarul conexiunilor 4G a crescut in continuare cu un ritm sustinut. O creștere de la 12%, ajungand la aproape 9 milioane. Astfel, conexiunile 4G reprezinta 46% din numarul total de conexiuni la internet mobil. 39% sunt conexiuni 3G. Ponderea conexiunilor de mare viteza ajungand la 85% din totalul de 19,3 milioane conexiuni de internet mobil.

Traficul total de internet mobil a crescut cu 48% in primele sase luni ale acestui an, ajungand la 0,26 milioane TB, ceea ce inseamna ca traficul mediu lunar de internet mobil per locuitor a fost de 2,3 GB.

In functie de numarul de conexiuni active la internet mobil la jumatatea anului 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 38%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 19%, ceilalti furnizori insumand 19%.

Trafic Internet fix

Conform statisticilor ANCOM, numarul conexiunilor la internet fix din Romania a ajuns la 4,9 milioane la jumatatea anului 2018. A inregistrat o crestere semestriala cu 3,6%.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 gospodarii era de 60% la nivel national. 72% in mediul urban si de 43% in mediul rural. Decalajul dintre urban si rural continua sa se reduca. Numarul de conexiuni de internet fix din mediul rural a depasit 1,5 milioane, inregistrand un ritm de crestere de 8% pentru al doilea semestru consecutiv. Circa o treime dintre conexiunile din rural permit viteze de peste 100 Mbps, in crestere cu 32% in prima jumatate a anului 2018.

La nivel national, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100Mbps) a ajuns la 66%. Cauza este extinderea retelelor de fibra optica, care ajung tot mai aproape de locatia utilizatorilor finali. De altfel, 58% dintre conexiunile de internet fix sunt realizate prin FTTH sau FTTB.

In prima jumatate a anului 2018, traficul total de internet fix a fost de 3 milioane de TB (+14%). Traficul mediu lunar de internet fix per locuitor a fost de 26 GB.

In functie de numarul de conexiuni la internet fix la sfarsitul primului semestru al anului 2018, liderul pietei avea o cota de piata de 49%, principalul competitor 24%, urmatorul competitor 13%, ceilalti furnizori insumand 14%.

 

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din judeţul Cluj pe email!

Adresa de email:

Un serviciu oferit de către feedburner. Politica de confidenţialitate pentru abonaţi.