alin tise banner

VIDEO / Soarta Muzeului memorial Octavian Goga de la Ciucea se decide miercuri

Soarta Muzeului memorial Octavian Goga de la Ciucea ramane incerta! Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 21 octombrie pronuntarea sentintei in procesul prin care mostenitorii Veturiei Goga, sotia marelui poet, au cerut retrocedarea domeniului.

La sfarsitul anului trecut, Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza urmaşilor Veturiei Goga.

In decembrie 2014, Curtea de apel Bucureşti a hotarat retrocedarea castelului de la Ciucea urmasilor sotiei poetului Octavian Goga. Judecătorii au constatat nulitatea absolută a donaţiei făcută de soţia poetului statului român. Până acum ansamblul muzeal se afla în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj.

Domeniul a fost achizitionat în 1920 de Octavian Goga de la văduva poetului Ady Endre. Clădirea-castel, reconstruită de Octavian Goga pe ruinele unui vechi conac ce a aparţinut familiei Boncza, prezintă în detaliu spaţiul care a servit familiei Goga ca locuinţă în ultimii ani de viaţă.

Mobilierul este cel original, printre piese aflându-se şi un scrin ce i-a aparţinut lui Avram Iancu şi pe care Goga l-a primit cadou de la un strănepot al acestuia. Poetul a locuit la Ciucea până la moartea sa, în 1938. In 1966, soţia sa, Veturia, a donat domeniul statului român, cu conditia de a fi lasata sa locuiasca acolo până la moarte, iar ulterior domeniul să devină muzeu memorial.

Soarta domeniului Goga va fi decisă pe 21 octombrie, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa sentinţa în acest caz. În cazul în care moştenitorii vor avea câştig de cauză, vor fi obligaţi să păstreze destinaţia actuală a castelului pentru următorii ani.

sursa: TVR Cluj

masca-medicala
Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii