Update: Tema evenimentului a vizat problematica incluziunii/excluziunii sociale, a discriminării pe piața muncii și eliminarea prejudecăților, stereotipiilor și a etichetării care fac parte din viața cotidiană. Proiectul ,,Și noi avem dreptul la muncă!” promovează șansele egale la angajare și urmărește creșterea nivelului de conștientizare în legătură cu dificultățile pe care le au categoriile vulnerabile în accesarea și menținerea unui loc de muncă. Sensibilizarea publicului cu privire la acest subiect, evidențierea beneficiilor diversității la locul de muncă și schimbarea atitudinilor sociale cu privire la grupurile vulnerabile în vederea facilitării accesului la ocupare și integrării acestora pe piața muncii au constituit obiectivele evenimentului. La conferință au participat reprezentanţi ai instituțiilor publice, reprezentanţi ai organizațiilor non-guvernamentale, formatori, persoane care aparțin grupurilor vulnerabile, beneficiari ai proiectului (persoane de etnie romă și persoane cu dizabilități) şi reprezentanţi ai mass-media.
În perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015, peste 800 de persoane de etnie rromă și mai mult de 100 de persoane cu dizabilități au participat la cursuri de calificare în muncă recunoscute la nivel european . Proiectul “ Si noi avem dreptul la muncă!” a fost organizat de Agenția de Consultanță și Afaceri din România în parteneriat cu Forum Group și Asociația Eduteco.
Proiectul a a vut ca scop îmbunătățirea integrării grupurilor vulnerabile pe piața muncii și integrarea lor în societate, prin furnizarea de servicii de consiliere, orientare profesională și cursuri de calificare sau recalificare adaptate nevoilor fiecăruia.
La sfârșitul cursurilor cele mai multe calificări au fost de florari, parchetari, lucrători poligraf și tâmplari. În plus au primit un ajutor financiar de 500 de lei și o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii din România.
Cinci grupuri de sprijin au încercat sa identifice metode de combatere a excluziunii sociale pentru persoanele cu dizabilități și au organizat discuții cu reprezentanți ai ONG-urilor de specialitate.
“ Marea majoritate a patronilor vor normă întreagă “
Ramona este una dintre persoanele ce au reincercat să intre pe piața muncii pentru a-și întreține familia. Ea a povestit cum majoritatea patronilor se feresc să angajeze persoane cu dizabilități chiar dacă statul încurajează firmele să facă acest lucru. Problema este că angajarea unei persoane cu dizabilități duce automat la crearea unor condiții speciale de lucru și achiziționarea diverselor sisteme speciale de lucru în funcție de nevoile fiecăruia.
În anul 2013, Direcția Generală pentru Persoane cu Handicap raporta la nivel național existența a peste 100.000 de persoane cu dizabilități din care doar 1% erau angajați.
Mai multe detalii despre acest proiect puteți afla pe www.acar-eu.ro, unde puteți viziona și filmul realizat cu ajutorul participanților “ Visurile nu pot fi oprite! “
Adaugati comentarii