Scurtă istorie dulce: căpșunii

Minunile primăverii şi ispite afrodisiace, căpşunile sunt aşteptate cu drag şi mie îmi lasă gura apă doar scriind despre ele.

Culmea e că toţi suntem convinşi că mâncăm fructe, când ele sunt de fapt o îngroșare a receptaculului floral în care sunt îngropate fructele propriu-zise, denumite nucule sau achenele. Ele sunt de la verde-gălbui până la roşu închis, în functie de soiul lor, dar şi expunerea la lumină influenţează culoarea lor.

În timp ce soiurilele Hecker sau Sunrise au nuculele aşezate la suprafaţa fructului, ceea ce le face rezistente la transport, soiul Surprise des Halles are nuculele în profunzimea a ceeea ce numim noi fruct şi sunt astfel extrem de perisabile. Aşadar, dacă vreţi să nu se zdrobească uşor, alegeţi căpşuni cu nuculele la suprafaţă( ceea ce noi credeam că sunt seminţe!).

Cunoscute încă din antichitate, căpşunile, sub forma lor sălbatică de fragi erau apreciate, dar fiind mititele şi mai greu de cules în cantităţi mari, ele nu au fost cultivate în scopuri comerciale decât în epoca modernă.

Vergiliu şi Ovidiu le pomenesc în primul secol înainte de Hristos, dar sunt făcute referiri la caracterullor ornamental, nu alimentar.

Cam de prin 1300 căpşunii sunt cultivaţi în Europa, în Franţa mai ales, acolo începându-se şi transplantările de stoloni. După 200 de ani, Fragaria moschata era cultivată în grădinile Europei, iar după alţi 100 a ajuns din statul American Virginia varietatea Fragaria virginiana. Abia pe la începutul secolului al XIX-lea căpşunii prind popularitate în Anglia.

Crdeaţi că numai cafeaua a fost obiect de spionaj agricol? Ei bine, aflaţi că un francez a adus din Chile ăe la 1714 soiul Fragaria chiloensis, care avea o caracteristică suplimentară soiurile existente în Europa, mărimea psudofructelor.

Florile mari fac loc, astfel unor receptacule mari, dar florile sunt puţine şi soiul nu putea fi cultivat departe de zona de coastă sud-vestică a Franţei.

Aceste două soiuri americane au străbătut Europa şi prin încrucişări au dat soiul modern, Fragaria ananassa. Tot francezilor le datorăm polenizarea accidental a soiului din Chile cu cel din Virginia şi obţinerea unui hibrid natural.

Odată cu James Wilson şi soiul său Wilson realizat în 1851 căpşunile au fructe mari şi sunt adaptate mai multor zone şi în aproape orice tip de sol, nu mai au nevoie de polenizare artificială sau suplimentară. Este deschisă, aşadar era cultivării pe scară largă.
Cu gândul la Strawberry Fields Forever al trupei britanice Beatles, cea mai cunoscută piesă căpşunească mă pregătesc să înfulec două cupcakes cu căpşuni, evident!

Ultima fiţă sunt căpşunile albe din soiul Pineberry. Nu doar înainte de pârguire, ci în stadiu de coacere ele sunt neobișnuit de albicioase. Unele au nuculele nepigmentate, iar altele roşii.

Au fost cultivate pentru prima dată în S.U.A. în 2012

Căpşunile Pineberry, cunoscute şi sub numele de căpşuni ananas sunt un hibrid al celor două fructe, rezultatul fiind o aromă irezistibilă şi exotică. Pentru că seminţele nu moştenesc caracterele plantei-mamă, acest soi se înmulţeşte doar prin stoloni, ceea ce îl face rar şi scump.

Soiul este rezistent la transport şi depozitare, iar efectul decorativ e garantat.

Alice Valeria Micu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii