Satul și țăranul în pictura românească

Social media

10,031FaniÎmi place
721AbonațiAboneză-te

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește în perioada 20 octombrie – 20 noiembrie expoziția Satul și țăranul în pictura românească.

Această expoziție este realizată la inițiativa unor prestigioși colecționari de artă, care și-au dorit să aducă în atenția publicului o extrem de interesantă selecție de lucrări pe care publicul larg nu are decât rareori posibilitatea de a le admira. Cele mai multe dintre acestea pot fi văzute doar în spații private, în casele acestor frumoși și pătimași culegători de valori artistice.

Așadar, lucrările aparțin unor colecționari particulari care au dorit să devină anonimi, mai puțin preotul profesor Ioan Bizău, mare iubitor de artă tradițională și autentic românesc, care a pus la dispoziția organizatorilor multe tablouri care oglindesc aspecte diferite din viața satului și a țăranului român.

“Artiștii sunt un fel de îngeri care ne oferă tot ce noi nu putem vedea sau simți.  Ochiul vede, sufletul filtrează și mâna cu penelul transformă toate aceste senzații. Cred că această expoziție este ceva unic.  Sunt convins că aici sunt tablouri care nu au văzut niciodată lumina sălilor d expoziție. De ele s-au bucurat doar cei ai casei și cei dragi lor. Aceste tablouri văd pentru prima dată publicul. Vreau să vă îndemnn trei lucruri: bucurați-vă, bucurați-vă și bucurați-vă din nou de ceea ce o sa vedeți la această sărbătoare a artei”, a declarat Alin Samochiș, organizatorul expoziției Satul și țăranul în pictura românească.

Expoziția prezintă lucrări ale unor artiști de valoare precum Nicolae Vermont, Jean Neyles, Gore Mircescu, Sever Burada, Honoriu Crețulescu, Magdalena Rădulescu, Alexandru Satmary, Alexandru Henția, Nicolae Brana, Traian Bilțu-Dăncuș, Letiția Muntean, Petre Abrudean, Theodor Harșia, Mariana Bojan, Vasile Gheorghiță, Emil Cornea, Gheorghe Ilea, Alexandru Popp, Aurel Dan, Haneș Brutus sau  Grigore Negoșanu.

Negoiță Lăptoiu, critic de artă prezent la vernisajul expoziției, a suliniat faptul că această expoziție reprezintă o “initiațivă rară de ordin cultural care se înscrie într-un prezent precipitat și destul de confuz. Am ținut să fiu aici prezent pentru că nu e deloc fără rost o asemenea inițiativă care provoacă o întoarcere în timp. Traversăm așa zisa epocă a globalizării, care din păcate, anulează unele dintre cele mai frumoase sentimente ale vieții: autenticul național. O asemenea expoziție întărește sentimentul că un popor a avut și trebuie să aibă identitate. Chiar dacă ne topim în această vâltoare a vremii nu trebuie să uităm de lucrurile care ne reprezintă.”

Pornind de la cuvintele celebrului autor Oscar Wilde, care susține că se poate trăi și fără artă, dar e păcat, dl. Negoiță Lăptoiu apreciază colecționarii care au pus la dispoziția publicului lucrările din patrimoniul personal “mă simt extraordinar de bine când văd lucruri de calitate care au ajuns în stare publică. Poporul român a fost și va fi capabil de ofrande creative cu totul deosebite. Această expoziție este o sinteză: pe cât de reductivă pe atât de semnificativă”.

            Expoziția Satul și țăranul în pictura românească este un elogiu adus artistului și o bucurie pentru sufletele clujenilor care sunt îndemnați să calce cu încredere pragul Muzeului Etnografic al Transilvaniei unde au posibilitatea de a se convinge că “veșnicia s-a născut la sat”. (L. Blaga)

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția de pictură  Satul și țăranul în pictura românească, care se va desfășura în perioada  20 octombrie – 20 noiembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00, la sediul central al muzeului, str. Memorandumului nr. 21.

Ultimile articole

Articole populare

Lasa un comentariu

Te rugăm să introduci comentariul tau!
Introdu aici numele tău