Șapca Verde, refuzată foștilor proprietari

Lovitură de teatru în dosarul Şapca Verde. Justiţia clujeană respinge reconstituirea dreptului de proprietate al foştilor veterani de război

Procesul istoric pentru stabilirea proprietarilor terenului din zona Şapca Verde, de la marginea Clujului, din localitatea Floreşti, din perimetrul Centrului Comercial Polus are un deznodământ surprinzător. Instanţa de judecată a refuzat în această lună reconstituirea dreptului de proprietate membrilor Asociaţiei Fiii Vechiului Mănăştur.

Sentinţa judecătorului Diana Roşu, din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a picat ca un trăsnet, la 12 ani de la demararea acţiunii. „Respinge petitele privind reconstituirea dreptului de proprietate al reclamanţilor asupra terenului în suprafaţă totală de 18,64 ha situat în zona denumită “Şapca Verde II” sau “Şesul de Jos”. Cei peste 100 de foşti proprietari au cerut în anul 2004, anularea titlului de proprietate al firmei Polus, asupra terenului de sub centrul comercial cu acelaşi nume din localitatea Floreşti şi reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament. Procesul s-a suspendat, pentru judecarea cererii de anulare a titlului de proprietate a firmei Polus, care s-a şi realizat, în anul 2011. Nu doar expertiza a prelungit procesul. Reprezentanţii firmelor Polus şi Agroindustriala au cerut reconfirmarea identităţii şi a solicitării petenţilor. Apărătorul acestora a solicitat instanţei să ia notă de anularea actului de tranzacţionarea a terenului din anul 1998, dintre Agroindustriala şi Polus, dispusă irevocabil.
Buldozerele şi mita oficială la Agronomie
Atunci terenul de peste 30 de hectare, din proprietatea Statului Român, aflat iniţial în administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, fusese achiziţionat de către firma Polus Transilvania de la Agroindustriala, pe atunci companie de stat, unde fusese dat în administrare de către Prefectură. Manevra abuzivă a dus la condamnarea directorului Cristian Istrătescu la închisoare de doi ani, cu suspendare. Istrătescu sustine că este nevinovat şi că întreaga afacere a fost orchestrata la nivel politic. “A fost o afacere gandită la Bucureşti. Fostul prefect, Alexandru Fărcaş a primit sarcină de la Guvern să dea “Şapca verde” în administrarea Agroindustriala, pentru a putea fi apoi cumparată de Paszkany”, a spus Istrătescu pentru publicaţia Clujeanul. Agronomia a atacat tranzacţia în instanţă, după ce oamenii magnatului Arpad Paszkany au intrat cu buldozerele în recolta cercetătorilor USAMV, dar a renunţat la proces, deşi avusese câştig de cauză în prima fază, după ce Polus se angajase să-i ridice o clădire de amfiteatre, un fel de mită oficializată în acte.
Tranzacţie anulată degeaba. Statul doarme, baronii prosperă
După anularea actului de vânzare cumpărare a terenului de la Şapca Verde, pentru vânzarea fără licitaţie, sub preţul pieţei, reprezentanţii Primăriei din Floreti au încercat să intervină în procesul de fond funciar, dar solicitarea lor a fost respinsă de magistratul Diana Roşu. Acelaşi magistrat a refuzat să răspundă reprezentanţilor Ministerului de Finanţe, care au cerut explicaţii pentru situaţia juridică a terenului.
Cheltuieli de judecată istorice
Potrivit avocatului Claudia Drăgan, magistraţii Înatei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis anularea tranzacţiei dintre Agroindustriala şi Polus, şi revenirea terenului la situaţia anterioară, ceea ce ar însemna ca terenul pe care este construit Centrul Comercial Polus să reintre în posesia Statului Român. Cu atât mai surprinzător este nu doar faptul că terenul nu a intrat de 5 ani înapoi în posesia Statului Român, dar că reclamanţii, cărora li s-a refuzat acum reconstituirea dreptului de proprietate, trebuie să achite avocaţilor firmei Agroindustriala, prin decizia magistratului Diana Roşu, suma uriaşă de 100.000 de lei, drept cheltuieli de judecată, o sumă neobişnuită şi excesivă pentru sălile de judecată româneşti. Avocatul Claudia Drăgan ne-a declarat că după motivarea deciziei, de către magistratul Diana Roşu, clienţii săi vor introduce recurs, deoarece se consideră nedreptăţiţi. Petenţii sunt urmaşii veteranilor de război, din Mănăştur şi Floreşti, împroprietăriţi de Statul Român la reforma agrară de după conflagraţia mondială, cu terenul preluat de la groful Alexandru Mikes.

Mihai Bacalu

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii