Salarii majorate la Aeroport cu 500 lei. Bani sunt! Pentru alții…

Angajații de la Aeroportul Internațional Avram Iancu sunt nemulțumiți de valoarea salariilor. Își doresc cu ardoare creșterea acestora. Anul trecut ei chiar și-au exprimat nemulțumirea în fața Consiliului Județean, instituție căreia i se subordonează Aeroportul, cerând impetuos mărirea salariilor de către forul tutelar.

Probabil că președintele director Ciceo, suspectul din Dosarul 78/P/2014 de pe masa DNA (cel cu acte de urmărire penală pentru infracţiunile de luare de mită și abuz în serviciu contra intereselor publice ca infracţiune asimilată celor de corupţie) le-a spus că bugetul Aeroportului nu poate susține o mărire de salar.
Așa să fie…dacă președintele director spune…Numai că moneda are și o altă față. Cu mai multe înscrisuri pe ea.

Un prim înscris este Raportul de Control 11179/5/18.11.2014 al Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, privind cele trei contracte derulate în ultimii ani la Aeroportul internaţional Cluj, cel privind pista şi suprafeţele aferente de mişcare, cel privind suprafeţele de mişcare aeroportuare şi cel privind alimentarea cu energie electrică, sisteme de balizaj şi împrejmuire perimetrală la pistă. Demersul s-a finalizat cu 25 amenzi contravenţionale în cuantum total de 390.000 lei. Amenda a fost contestată de Aeroport, Instanța a decis în primă fază că ANRMAP are dreptate, iar acum se judecă recursul.

Un alt înscris, Încheierea din 23.12.2015 pronunţată de Judecătoria Sector 1 Bucureşti în Dosarul 119873299/2015 spune prin sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie s-a investit cu formulă executorie Contractul de leasing 39407/22.12.2011 dintre Raiffeisen Leasing IFN SA şi Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj RA, în valoare de 300.638 euro. În aceste condiţii, creditorul Raiffeisen Leasing IFN prin executorul judecătoresc a investit cu formulă executorie Încheierea sus amintită şi a dispus la 06.01.2016 executarea silită a Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj RA prin toate formele de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la concurenţa sumei de 300.638 euro, reprezentând debit, la care se adaugă cheltuieli de executare aferente.

Alte înscrisuri vorbesc de un buget de publicitate de 800.000 lei pentru anul 2015. Banii au mers la diferite instituţii media, televiziuni şi agenţii de publicitate. De asemenea, ne întrebăm pentru ce ? Pentru a publica informaţii de interes public, informaţii de interes pentru peste un milion de oameni? Pe care însă orice instituţie media care se respectă le publică oricum !

În fine, alte înscrisuri arată cum s-au împrăștiat 1,8 milioane lei pe varii contracte de consultanță juridică în ultimii trei ani. Bani publici aruncați pe servicii pe care teoretic ar trebui să le presteze angajați ai Aeroportului, juriștii Aeroportului. Care sunt plătiți tot din bani publici lună de lună. Care să fie motivul oare? Incompetență? Neporfesionalism? Cine știe?

Suma cheltuită e Aeroportul clujean frizează bunul simț, dacă o comparăm cu cea a altor instituții subordonate CJ Cluj. Filarmonica de stat, Biblioteca Județeană, unele spitale sau Agro Transilvania ori Cluj Arena pot funcționa strict cu serviciile propriilor juriști. Alte instituții subordonate, precum RAADP, Clujana, Tetarom, Spitalul Clinic de Urgență sau Compania de Apă au cheltuieli situate între 10.000 lei și 60.000 lei. Adică câte o urgență, un caz special, unde juriștii proprii fie nu se pricep, fie nu fac față. Profesional sau din cauza volumului de muncă. Și, nota benne, au 2-4 contracte de asistență anuale. La Aeroport, avem sume de zece ori mai mari și zeci de contracte anuale.  Pentru consultații juridice generale, analiză juridcă a contractelor, varii stuații juridice…..etc. Păi și atunci fișa postului a juriștilor proprii plătiți și ei de Aeroport care e ? Să facă cafele ?! Să facă shopping la șef, din Dedeman, pentru vila din Bună Ziua? Sau să meargă la sală ?!

Iar acum să contorizăm, așa dintr-o sumară privire. Putea fi evitată amenda de la ANRMAP? Desigur ! Doar e vorba de respectarea Legii! Și totuși, cu jurișțti proprii și 1,8 milioane lei aruncați pe avocați nu s-a reușit acest lucru! Putea fi evitată executarea silită pentru 300.000 euro ?! Desigur. Legat de publicitate, absolut, Aeroportul are nevoie de așa ceva, dar nu de publicarea contra cost de informații de interes public ! Așa că vom contoriza doar 75% din sumă, adică 600.000 lei. Mai adăugăm un milion lei aferent anului 2013 și 2014.

În fine, legat de contractele de asistență juridică, absolut, unele spețe de securitate aeroportuară sau privind aplicarea legislației europene privind activitatea aeroportuară necesită avocați de specialitate. Așa că, la fel, contorizăm doar 75% din sumă, adică 1,35 milioane lei.

Tragem linie și socotim: 3,675 milioane lei în ultimii trei ani. Așa, dintr-o simplă privire…

Aeroportul clujean are în jur de 200 de angajați. Adică 7200 salarii în ultimii trei ani.

Împărțiți suma de sus la numărul de salarii. Scurt, un plus de 510 lei LA FIECARE SALAR, LA FIECARE ANGAJAT, ÎN ULTIMII TREI ANI! Management, nu glumă! Pentru cine trebuie, nu pentru cine e angajat la Aeroport!

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii