Sunteti aici:StiriRomânii sunt darnici când vine vorba să-și doneze organele

Românii sunt darnici când vine vorba să-și doneze organele

Publicat in data

Rata de refuz la donarea de organe este în România de cel mult 20 la sută, una dintre cele mai scăzute din Europa, a anunţat corodonatorul naţional de transplant, Victor Zota.

„Vorbim de o rată de refuz de 20 la sută, ceea ce înseamnă că sunt încă foarte mulţi oameni dornici a-şi ajuta semenii, deşi trec printr-o dramă imensă, aceea a pierderii unei rude”, a declarat Victor Zota, de Ziua Naţională a Transplantului.

El a mai spus că în România au fost salvate 4.000 de vieţi prin acţiunile de donare de organe, inclusiv copii foarte mici.

În activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) au fost peste 700 de donatori în moarte cerebrală şi aproximativ 500 de donatori în viaţă. Alte câteva mii de bolnavi sunt pe listele de aşteptare în vederea unui transplant, a mai spus Victor Zota.

La rândul lui, preşedintele ANT Radu Deac a spus că tehnicile în operaţiile de transplant evoluează şi acum se poate vorbi de transplant de inimă cu cord oprit.

„Astăzi s-a făcut primul transplant de inimă cu cord care s-a oprit. Acesta a fost instalat într-un aparat şi repornit. Apoi a fost transplantat”, a spus profesorul Deac.

Şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, Mihai Lucan, a spus că un respect deosebit trebuie adus celor care acceptă donarea, deşi trec printr-o mare dramă.

„Prerogativele unui chirurg de transplant ca să aibă succes sunt: să fie nebun, dar nu nebun, ci foarte nebun, să aibă susţinerea familiei, pentru că nu stă pe acasă, şi să existe un ministru care nu-i urăşte pe doctori. Anul acesta s-au îndeplinit toate. Dar nu este de ajuns. Anul trecut am făcut 300 de transplanturi rinichi, 120 de ficat. Avem capacitatea să facem uşor până la 2.000 de transplanturi pe an, dar nu o vom face pentru că o să înceapă să decedeze echipa de transplant, nu donatorii. Dar vreau să subliniez un lucru foarte important: activitatea de transplant de la donatorul decedat este posibilă pentru că există familiile care, deşi şi-au pierdut o rudă, sunt de acord să cedeze un organ al celui drag pentru a salva viaţa unui alt om. Oamenii trec peste durere şi acceptă donarea. Merită tot respectul nostru”, a spus Lucan.

În 2014, în România, au fost realizate 311 transplanturi renale, patru cardiace, 122 de ficat, şase de pancreas şi 100 de cornee.

Agerpres

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Alte articole

Doi Grași pe ROȘU, bârfitori de radio-șanț vor să pună mâna pe Primaria Câmpia Turzii

Petre Pop și Adrian Mischian, doi bărbați fatali aflați la a doua tinerețe, unul...