Recomandări pentru clujenii care ies la picnic în pădure

Efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean  „Alexandru Vaida Voevod” Cluj  au desfăşurat  acţiuni preventive pe linia respectării normelor legale, cu privire la activităţile de picnic.

Scopul acestui demers informativ-preventiv l-a reprezentat conştientizarea cetăţenilor cu privire la importanţa deosebită a protejării mediului înconjurător dar şi prevenirea incendiilor în zonele împădurite.

Activităţile desfăşurate în zonele Cheile Turzii, Făget, respectiv Hoia din judeţul Cluj,  au constat în discuţii cu persoanele aflate în mijlocul naturii, oferirea  de sfaturi şi informaţii de ordin juridic.

Jandarmii clujeni  au mai  participat şi în trecut la acţiuni şi campanii care au avut ca scop protejarea naturii (prevenirea tăierilor ilegale de arbori, combaterea braconajului, plantarea de arbori), militând permanent pentru un mediu ambiant curat.

Reamintim că persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic au următoarele obligaţii:

–  să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate;
–  să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă;

  –   să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;
–   să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop;
–   să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate;

  –  să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă    de cursurile de apă;

   – să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise;

              – să nu hrănească animalele sălbatice;

     – să nu îndepărteze, să nu rănească ori să nu distrugă plantele, animalele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural şi/sau construit;
–  să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, viaţa sălbatică sau alţi vizitatori;
–  să nu arunce ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate;

         –  să respecte ordinea publică şi bunele moravuri, conform prevederilor legislaţiei în   vigoare;

  – să nu desfăşoare activităţi de picnic în afara zonelor special amenajate pentru   activităţile de picnic şi/sau a zonelor indicate pentru activităţile de picnic.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional cu amendă cuprinsă între 100 şi 5000 lei, conform Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii