Protestul medicilor de familie ia amploare

By | Published | Niciun comentariu

Asociatia Medicilor de Familie Cluj (AMFC) se asociaza protestului initiat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) prin care doresc să atragă atenția că medicii de familie sunt profund nemulțumiți de adoptarea Hotărârii de Guvern privind Contractul cadru 2016 – 2017 semnat de CNAS și MS, contract adoptat fara a se ține cont de propunerile făcute de reprezentantii medicilor de familie, avand in vedere rolul medicilor de a își negocia propriul contract-cadru care stă la baza activității lor.

Medicii de familie sunt ignorați în continuare, contractul este total nestimulativ, deși se luptă să ofere servicii medicale de calitate pacienților în condițiile în care sistemul informatic este o frână serioasă prin funcționarea sa deficitară.

Legislatia este elaborata fara a tine seama de propunerile medicilor de familie aduse la cunostinta decidentilor din sanatate prin demersurile anterioare; memoriile depuse la Instituția Avocatului Poporului și la Cancelaria Primului Ministru au rămas fără ecou.

Starea de nemulțumire este generată de această atitudine, coroborată cu discriminarea medicilor de familie în raport cu ceilalți medici din sistem, demonstrată de faptul că, deși efectueaza majoritatea serviciilor publice de sănătate, cabinetele de medicina familiei nu sunt considerate unitati sanitare publice.

Manifestarile de protest au debutat in data de 21 martie 2016, cand, medicii de familie, respectandu-si programul de consultatii, au inceut sa poarte o banderola albastra si au afisat la cabinet principalele motive pentru care protesteaza.

In perioada urmatoare se va organiza un miting de protest in fata Ministerului Sanatatii si se poate ajunge
chiar la greva generala.

Medicii de familie clujeni, alaturi de cei din tara, protesteaza impotriva urmatoarelor:
1. Impunerea unui contract injositor, care va genera distrugerea cabinetelor de medicina a familiei din Romania
2. Finantarea deficitara a sistemului medical romanesc, inclusiv a asistentei medicale primare
3. Disfunctionalitati si birocratie excesiva in toate sectoarele sistemului medical
4. Ingradirea accesului pacientilor ASIGURATI la serviciile medicale datorita deficientelor multiple ale sistemului informatic PIAS al CNAS, mai ales de la intrarea in functiune a sistemului Cardului de sanatate.
5. Neplata unor servicii medicale si imputari nejustificate in sectorul medicinii de familie – datorate multiplelor erori ale SIUI.
6. Supra-sarcini administrative si restrictionari economice in activitatea medicala a medicului de familie
7. Lipsa de receptivitate a decidentilor la problemele, argumentele si propunerile medicilor de familie pentru imbunatatirea eficientei sistemului medical.
8.. Neacordarea dreptului de negociere a medicilor de familie in ceea ce priveste legislatia specifica activitatii lor.
9. Lipsa unui contract de asigurare intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Asigurat, astfel incat fiecare contribuabil sa cunoasca drepturile si obligatiile fiecarei parti contractuale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *