Problemele mediului acvatic, dezbătute la USAMV Cluj

Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, specializarea Piscicultură şi Acvacultură, din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, a organizat astăzi, 5 aprilie 2016, workshop-ul “Natură și învățătura”.

Acesta a vizat mai multe teme precum: piscicultură, , impactul microhidrocentralelor asupra mediului acvatic, biodiversitate acvatică, invitatul special fiind realizatorul emisiunii Natură și Aventură, de la TVR, Dan Păvăloiu.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Evenimentul a constat în prezentarea problemelor actuale cu privire la cantitatea de apă la nivel național, temă abordată de Adriana Opincariu, doctorantă la protecția mediului, excesul de construire a microhidrocentralelor din pricina banilor, nu a necesității, problemă detaliată de invitatul special, Dan Păvăloiu, iar din cadrul pisciculturei, problema lostriței, specia pe cale de dispariție, numită “regina râurilor din munte”, care a fost accentuată de Clubul de Pescari Aqua Fishing, prin vocea lui Mihai Săvulescu.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Pe de altă parte, Oana Ivan, absolventă a Universității din Kent și totodată, care și-a făcut doctoratul în cadrul Universității Cambridge, din Anglia, a vorbit despre ce înseamnă să trăiești în Delta Dunării, respectiv despre problemele de braconaj prezente în Deltă.

Decanul facultății, Daniel Cocan dorește să promoveze secția de piscicultură, pe motiv că: “E nevoie de altă specialitate în țara noastră. Vedem tot felul de „minunății” care se petrec în România pentru că cei care le fac nu au studii de specialitate. Sau se fac cu acordul unor oameni care nu au studii de specialitate. Am să mă lupt cât pot ca să promovez această secție, în limita egalității, pe care cei de mai sus o cer. “

Privind problema microhidrocentralelor, Daniel Cocan a mărurisit astfel: “Construirea microhidroncetralelor se face nu pentru că este nevoie, deoarece în România se consumă mai puțin current decât se produce, ci din cauza unor oameni meschini care au nevoie de bani, iar unii specialiști se compromit, astfel semnează acte prin care dau aviz de construcție. Eu recunosc am contribuit la blocarea unui astfel de proiect, pe baza unor acte, precum și alții. Trebuie să ne unim forțele pentru a opri această maladie, care constă nu doar în construirea de microhidrocentrale, ci și de poluări, defrișări masive, o sumedenie de lucruri care se întâmplă în această țară.“

Următorul workshop se va organiza în luna iunie.

Laura Ciobăniță

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.