Filialele judeţene ale Confederaţiilor Sindicale naţionale “Cartel Alfa”, C.S.D.R., B.N.S., Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindicatul Liber al salariaţilor din Administraţia Publică Locală a judeţului Cluj „CIVITAS” vor fi evacuate din sedii, după toate probabilităţile vineri, 14 februarie. Acestea sunt situate în imobilul din B-dul Eroilor nr. 16 din municipiul Cluj-Napoca iar evacuarea va avea loc în urma unei hotărâri a Consiliului local Cluj-Napoca, din data de 3 decembrie 2014, “în vederea asigurării spaţiului necesar funcţionării unităţii de învăţământ Şcoala Gimnazială <Ioan Bob>, în condiţiile legii”. Totul, după ce au fost denunţate contractele de închiriere dintre Primărie şi respectivele filiale sindicale, cărora li se asociază şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală. Menţionăm faptul că acesata din urmă este şi singura organizaţie reprezentativă pentru primăriile şi consiliile judeţene din ţară – dar, mai ales, unica având sediul central în Cluj-Napoca – şi nu la Bucureşti.

Secretarul general al F.N.S.A.,Bogdan Şchiop afirmă din start că prognozata instalare în imobilul respectiv a Şcolii Gimnaziale “Ioan Bob” este aproape imposibilă, fiindcă în curtea interioară mai există la această oră câteva imobile, particulare, un singur grup sanitar, o clădire de birouri, un singur acces la imobile, pubele de gunoi la intrarea în gang, o parcare – iar în proximitate un spaţiu comercial unde se vinde kebab şi shaorma. Explică acesta, supărat: “Se poate lesne constata că la o simplă analiză a spaţiului de pe Eroilor nr.16, acesta nu se pretează unor săli de clasă şi desfăşurării orelor de învăţământ, respectiv accesului şi recreaţiei elevilor de şcoală generală. Apreciem că spaţiul din care noi am fost evacuaţi nu va putea fi practic alocat în acest interes – şi anume şcolii, nefiind propice activităţii acesteia. Pe deasupra, din informaţiile care ne-au parvenit pe diverse căi, dar mai ales din corespondenţa purtată de Consiliul local, inclusiv cu Şcoala Gimnazială <Ioan Bob>, rezultă că activitatea şcolii urmează a fi relocată în strada Memorandumului nr.22, pentru care a fost emisă inclusiv autorizaţie de construire în vederea modernizării şi consolidării clădirii şi unde de altfel a mai funcţionat o unitate de învăţământ, Liceul Economic.”

Însă faptul care îl deranjează cel mai mult pe Şchiop este că, practic, se gâtuie activitatea sindicatelor, a societăţii civile – şi aşa aflată în suferinţă la noi – aruncând o pată de noroi asupra oraşului Cluj-Napoca. „Să fiu mai concret”, spune acesta. „Avem tot felul de protocoale, în desfăşurare, cu organizaţii similare din Spania, Polonia, Lituania, Bulgaria, Macedonia, Serbia sau Malta, cu care discutăm modalităţi de implementare, ăn acord cu Comisia Europeană,a legislaţiei europene pe administraţie publică locală. În plus, specificul activităţii implică organizarea de şedinţe la nivel naţional, la care participă reprezentanţi din întreaga ţară, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor publice din dialogul social: Ministerul Muncii, Prefectul judeţului Cluj, Agenţia Naţională a funcţionarilor Publici, Asociaţia municipiilor din România. Tocmai din aceste considerente se impune ca F.N.S.A. să aibă un sediu corespunzător activităţii desfăşurate, la nivel naţional şi internaţional.”
evacuare FNSA 006
Bogdan Şchiop se oferă să-mi arate personal unul din cele cinci sedii oferite de către Primărie, ca alternativă la cel de pe Eroilor nr.16. Ieşim din sediu şi, în gang o întâlnim pe d-na Stanca Constantinescu, preşedintele filialei Cluj a C.S.D.R.. Aceasta ne declară, la rândul său, plină de indignare, următoarele:“Pe lângă faptul că am dat o căruţă de bani, ca taxă juridică pe clădire, în fond pe 60 de metri pătraţi, plus chirie, suntem somaţi să părăsim sediul fără să ni se ofere un spaţiu corespunzător: numai hurube, lipsite de aerisire şi subsoluri. Considerăm că e încă o dovadă de dispreţ total faţă de societatea civilă, demonstrată deja cu prisosinţă de guvernanţii noştri.”
Ajungem în clădirea de locuinţe sociale de pe B-dul 21 Decembrie 1989, unde e preconizată mutarea sediului F.N.S.A.. Arată Bogdan Şchiop: “Priviţi, locul unde ar urma să primim delegaţiile străine care vin la Cluj-Napoca , în cadrul schimburilor noastre şi mă tot întreb: cum să ne recomandăm oraşul, Capitala Culturală Europeană în anul 2015, în halul acesta… Acoperişul dinăuntru e prăbuşit complet, iar afară tavanul urmează şi el să cadă, curând. Şi culmea, ăsta un sediu mai bun decât cel din incinta fostului cinematograf <Favorit>, unde ni s-au pus la dispoziţie fostele săliţe de proiecţie, în care trebuie să stai, efectiv, aplecat şi nu încapi pe uşă…”

 

Reprezentanţii organizaţiilor civice care deţin sedii pe B-dul Eroilor nr.16 spun că, vineri aşteaptă sosirea executorilor judecătoreşti, ca să aplice sigiliile pe intrîrile sediilor. Ei arată că nu se vor opune, mai ales fiindcă somaţia Primăriei conţine şi următorul avertisment: în caz de nepărăsire a spaţiilor, chiriaşii vor fi sancţionaţi cu suma de 8 lei, pe metrul pătrat – ca taxă de ocupare abuzivă. Însă, cu toţii sunt sceptici în privinţa faptului că acolo se va muta, vreodată Şcoala Gimnazială “Ioan Bob”… Bogdan Şchiop afirmă că nu va da înapoi, împreună cu preşedintele F.N.S.A., Valer Suciu, până în ultima clipă: mâine, în ceasul al doisprezecelea: mâine vor trimite o nouă petiţie, în care-şi vor arăta păsurile, Instituţiei Prefectului Judeţului Cluj, Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj şi Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.

 

Sorin Grecu