VIDEO / Primarii din județul Cluj amenință că vor îngropa în gunoaie sediul Consiliului Județean

Zeci de primari din judeţ au fost convocaţi ieri degeaba la Cluj pentru a discuta problema deşeurilor. Şi asta, pentru că la finalul şedinţei Colegiului prefectural nu s-a găsit nici o soluţie de ieşire din criză, potrivit TVR Cluj.

Primarii sunt revoltaţi pentru că au ajuns să suporte blocaje, dar şi costuri de până la 10 ori mai mari pentru transportul deşeurilor.

Minodora Luca, primarul comunei Băişoara: ”Nu există nici o soluţie şi sunt foarte dezamăgită pentru şedinţa de astăzi. Pentru că noi căutăm vinovaţi şi nu avem nici o idee. E inadmisibil să ducem gunoiul la Sibiu!.”

Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu: ”S-a mărit de 10 ori preţul, este vorba de o sumă de 50.000 de lei lunar. De aici plecăm chiar nedumeriţi, suntem hotărâţi să venim în faţa consiliului judeţean cu toţi primarii. Suntem într-o situaţie deplorabilă.”

În comuna Baciu, de exemplu, gunoaiele zac în maşinile de salubritate pe terenul de fotbal al localităţii sau în curţile oamenilor.

”Au dat şobolanii, a trebuit să deratizez pentru şobolani pentru că fiind foarte mult gunoi a atras aceste rozătoare. Mi-e frică să nu dea într-o epidemie, pentru că este căldura foarte mare. Totul se scurge din tomberoanele de gunoi şi efectiv nu găsesc o soluţie”, spune și Florin Mureșan, primarul din Baciu

Consiliul Judeţean nu are nici o soluţie pe termen lung pentru rezolvarea crizei. Proiectul pentru Centrul de Management Integrat al deşeurilor pare acum imposibil de finalizat şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru acest lucru.

”Nici una nici alta din soluţii nu este viabilă, viabil este să putem face noi în judeţul nostru şi, precizez, noi instituţiile de stat să facem o rampă temporară pentru că orice variantă privată ne poate arunca în aceeaşi situaţie în care suntem acuma”, e de părere vicepreşedinte Consiliul Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

Primarul Clujului, Emil Boc spune că, în lipsa unei soluţii, municipiul va ieşi din proiectul Consiliului Judeţean şi va demara proceduri de investiţii pentru un centru propriu de incinerare a deşeurilor: ”Dacă nu sunt în stare, noi vom ieşi din aceasta asociatie de dezvoltare intercomunitară şi primăria municipiului Cluj Napoca, vă asigur că în 6 luni de zile poate avea un incinerator care să rezolve pe următorii 20 de ani problema în municipiul Cluj Napoca”, a declarat Emil Boc la ședința Colegiului prefectural.

Restul localităţilor şi comunelor din judeţ nu au, însă, nici o perspectivă. În scurt timp, nu îşi vor mai permite să plătească transportul gunoaielor în alte judeţe. În lipsa altor soluţii, primarii din judeţ ameninţă că vor duce gunoaiele în faţa Consiliului Judeţean, informează TVR Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii