Primăria Cluj-Napoca a provocat o grevă a meșteșugarilor

Meșteșugarii clujeni au decis să organizeze azi grevă japoneză după ce Primăria a decis să îi alunge din Piața Unirii. În acest an, Târgul Mărțișorului din Piața Unirii a fost organizat de o societate din Ploiești.

”Prin grevă japoneză, cea mai pașnică formă de manifestare care crează disconfort minim, dorim să ne exprimăm dezacordul cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin modul în care a administrat Târgul Mărțișoarelor, oferind unei firme orientate pe profit dreptul de organizare a târgului în Piața Unirii, fără a se consulta cu organizațiile profesionale care i-au fost parteneri timp de un deceniu„ au menționat reprezentanții meșteșugarilor

Meșteșugarii clujeni, alungați din Piața Unirii

Potrivit meșteșugarilor, aceștia au fost anunțați pe ultima sută de metri că în acest an Târgul de Mărțișor va fi organizat de o societate privată ce a fost aleasă fără a exista o competiție deschisă la care să ia parte și alți doritori

Decizia pripită și neanunțată a primăriei i-a defavorizat în mare măsură pe meșteșugarii care s-au pregătit luni bune pentru a oferi vizitatorilor produse de calitate, confecționate manual dar nu pot participa la târgul din Piața Unirii din cauza taxelor enorme sau participă asumându-și un risc financiar care ii poate depăși.

„Nu putem accepta argumentele justificatoare prețurilor exorbitante impuse de organizator. Atât cheltuielile pentru infrastructura necesară, cât și pentru programele culturale adiacente trebuie acoperite din surse proprii (precum au făcut meșteșugarii achiziționând fiecare standuri uniforme de lemn, INVESTIND) sau din finanțări nerambursabile pe care fiecare oraș, inclusiv Clujul le acordă operatorilor culturali prin concurs deschis. Ne îngrijorează faptul că dreptul organizării unui asemenea eveniment nu a fost dobândit printr-un concurs deschis, nu s-a consultat și nu s-a negociat cu potențialii operatori”, au declarat meșteșugarii.

Chinezăriile acaparează târgurile

O altă nemulțumire a meșteșugarilor este faptul că mărțișoarele tradiționale au fost înlocuite în târguri de chinezării.

”Ținând cont de faptul că problema apariției chinezăriilor în piețe publice la evenimente organizate de antreprenori orientați pe profit nu este un fenomen izolat ci unul în continuă creștere la nivel național, scopul acestei manifestații este înbunătățirea comunicării între primării și operatorii culturali, organizații profesionale. Recomandarea noastră este ca toate târgurile organizate în spații publice, care include prezența meșteșugarilor, să fie aprobate doar cu condiția ca produsele expozanților să fie avizate de o comisie profesională care să includă cel puțin: un muzeograf sau etnograf, un artist sau restaurator și un meșteșugar. Selecția participanților să fie efectuată pe baza unor criterii profesionale printr-o procedură transparentă, oferindu-le spații contra unor sume acceptabile”, au menționat meșteșugarii

Banderole albe pe unelte

Meșteșugarii au decis să protesteze printr-o banderolă albă purtată pe braț sau pe uneltele lor, respectiv și-au expus unealta preferată (ciocan, daltă, război de țesut, ac de croșetat, etc.) legată cu un șnur de mărțișor.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii