Persoanele care adoptă un copil primesc concediu de trei luni plătit cu 10.000 lei

Guvernul a aprobat, ieri, un proiect de lege prin care procedura de adopţie atât în cazul adopţiilor interne, cât şi al celor internaţionale se simplifică, iar persoanele care adoptă un copil vor putea beneficia de un concediu de acomodare de trei luni, plătit cu 3.300 lei lunar.

Proiectul de lege propune o serie de dispoziţii procedurale care să permită finalizarea unei adopţii pentru toate cele trei etape – declararea adoptabilităţii, încredinţarea în vederea adopţiei şi încuviinţarea adopţiei într-o perioadă mai scurtă de timp. Astfel, termenul de apel în instanţa judecătorească va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecată va fi în 15 zile de la înregistrarea cererii. În plus, pentru judecarea cererilor de încredinţare în vederea adopţiei, nu va mai fi necesară citarea părţilor, fiind evitată o durată mare de timp pentru soluţionarea dosarelor.

O noutate reglementată prin acest proiect de lege vizează acordarea unui concediu de acomodare, cu o durată de maximum 90 de zile şi a unei indemnizaţii lunare pe durata încredinţării în vederea adopţiei, oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit.

Valoarea indemnizaţiei va fi raportată la indicatorul social de referinţă (ISR) şi va fi în cuantum de 6,8 ISR. Aceasta ar însemna circa 3.330 lei pe lună. Valoarea indicatorului social de referinţă este în prezent de 500 de lei. Concediul se acordă în cazul adopţiei unui copil cu vârsta mai mare de doi ani, întrucât în cazul copiilor de până la doi ani, sunt incidente dispoziţiile privind concediul şi indemnizaţia lunară privind creşterea copilului.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii