Perseidele: Spectaculoasă ploaie de stele în noaptea de miercuri spre joi

Aproape o sută de stele căzătoare pe oră vor putea fi văzute pe cer în noaptea 12 – 13 august, tradiţionala ploaie de meteori din august atingând atunci apogeul, transmite AFP.

„Show-ul promite să fie spectaculos în acest an”, declară AFP Morgan Hollis, astronom la Royal Astronomical Society.

Spectacolul, vizibil de pe tot globul, este oferit de Perseide, mici particule ale cometei Swift-Tuttle, care se intersectează în fiecare an cu orbita terestră între mijlocul lunii iulie şi cel al lunii august.

„Intrând în lumea noastră, Perseidele – mici bucăţi de cometă -se lovesc de molecule din atmosferă şi acest şoc, extrem de violent, produce lumină”, explică Jeremie Vaubaillon, astronom la Observatorul din Paris. „Fiecare bucată se transformă în stea căzătoare”, adaugă el.

„Se spune că aceste mici bucăţi «se consumă», dar nu ard. Încetul cu încetul, moleculele din aer le smulg pe cele de pe fragmentul ceresc, până când acesta nu mai există. Este capătul călătoriei sale, al vieţii sale”, care lasă frumoase urme luminoase pe cer, adaugă omul de ştiinţă.

Spectacolul este variat fiindcă Perseidele au mărimi diferite, de la fragmente de stâncă la particule minuscule de praf, şi călătoresc arbitrar, singure sau în grup, la distanţe de câţiva zeci de kilometri la câteva sute, şi cu viteze diferite.

În acest an, apogeul activităţii Perseidelor are loc în noaptea 12-13 august. „Este data la care Pământul trece cu adevărat prin centrul norului şi pot fi văzute cele mai multe stele căzătoare”, arată Clement Plantureux de la Asociaţia Franceză de Astronomie. “Se vor putea vedea şi o sută pe oră”, adaugă el.

“Ele au putut fi văzute deja”, subliniază Jeremie Vaubaillon, afirmând că “fenomenul durează aproape două săptămâni, timp în care Pământul traversează norul”.

Este un nor imens, de peste un milion de kilometri lungime, care conţine miliarde şi miliarde de particule lăsate în urmă de cometă.

“Spectacolul va dura câţiva ani, fiind vorba de un adevărat rezervor de stele căzătoare”, spune Clement Plantureux.

Pentru observarea fenomenului nu este nevoie nici de binoclu, nici de telescop, drumul stelelor putând fi văzut cu ochiul liber, arată şi Affelia Wibisono, astronom la Observatorul Regal din Greenwich.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii