În timp ce în județul Cluj abia s-au reluat lucrările pentru Centrul de Management Integrat al deșeurilor, iar cel mai optimist termen pentru finalizare este anul 2018, la Mureș, acesta a fost inaugurat deja.
Un județ care este departe de potența financiară a Clujului reușește să finalizeze un proiect din fonduri europene cu mult timp înainte. Județul Mureș a avut în 2016 un buget în valoarea de 270 de milioane de lei, comparativ cu bugetul județului Cluj care a fost de 508 milioane de lei, aproape dublu. Mai mult decât atât, județul Cluj este mult mai mare decât Mureșul, astfel că necesitatea unui depozit ecologic este mai acută.
CMID, o gaură în bugetul Cj Cluj
Dincolo de faptul că finalizareaa acestor lucrări a întârziat foarte mult, ultimul termen de finalizarea al CMID-ului era decembrie 2015, acest proiect reprezintă o gaură plătită din banii clujenilor. Mai întâi au fost lucrările neconforme în valoare de 18 milioane de lei. Practic, firma care a câștigat inițial licitația a efectuat o serie de lucrări de mântuială, Consiliul județean fiind nevoit să acopere din bani proprii aceste lucrări ce nu au fot decontate de Uniunea europeană. Au urmat apoi costurile pentru închiderea rampei de la Pata Rât. Acolo a fost descoperit gunoi suplimentar, iar pentru ca rampa să poată fi închisă, CJ Cluj este nevoit să achite diferența. Desigur, există procese pe rol pentru recuperarea prejudiciilor, însă până ce CJ Cluj își va recupera banii mai trece mult timp.
Acesta a fost de la început un proiect cu probleme, la fel ca majoritatea proiectelor pe fonduri europene derulate de Consiliu județean. Faptul că s-a discutat inclusiv renunțarea la el este o dovadă clară a eșecului. Erau prea mulți bani care trebuiau înapoiați Uniunii Europene, astfel că s-a decis continuarea lui. Acest proiect însă se va dovedi a fi ineficient chiar după finalizarea primei celule care se va umple mult prea repede, iar criza gunoaielor se va întoarce în județul Cluj. Din acest motiv președintele CJ Cluj, Alin Tișe a propus soluția unui incubator.
”La Cluj, doi ani practic s-a stat pe loc. În acei doi ani, dacă nu existau acele probleme, centrul putea fi finalizat. Am semnat ordinul de reîncepere a lucrărilor și încercăm ca în aproximativ un an să finalizăm acest Centru de Management Integrat al Deşeurilor. Criza gunoaielor în judeţul Cluj este o chestiune extrem de serioasă, tocmai de aceea vom încerca să urgentăm finalizarea acestui proiect cu succes. Vom acorda toată asistenţa şi vom face toate diligenţele pentru a sprijini constructorul pentru a executa contractul în termenul stabilit. Având în vedere că toate comunele au stații temporare sau folosesc rampe de transfer, o dată ce le vom aduce toate în prima celulă, în scurt timp se va umple. În proiectul de CMID sunt două celule, două gropi ecologice cu membrană specială care nu permite poluarea. A doua celulă urmează să fie făcută abia după ce se umple prima. Dorinţa noastră este ca în locul celei de-a doua celule să gândim soluţia alternativă, definitivă a unui incinerator”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj
La Florești gunoaiele sunt în stradă
În tot acest timp, cea mai mare comună a țării, Florești, se confruntă de câteva luni cu o acută criză a gunoaielor. Administrația locală pare în imposibilitatea de a găsi o soluție pentru munții de gunoaie aflați pe străzi și care au devenit focare de infecție periculoase pentru toți locuitorii. Unii dintre floreșteni au decis să protesteze în fața primăriei, deoarece această situație durează de prea mult timp. Prefecul județului a încercat să ofere asistență, însă consideră că este vorba de un managemnt defectuos al Consiliului local Florești. Primăria Cluj-Napoca a fost la un pas de o criză a gunoaielor, dar a reușit să construiască o rampă temporară. Celelalte comune plătesc bani în plus pentru a duce gunoaiele la depozitele din alte județe. Această situație dificilă nu ar fi avut loc dacă proiectul centrului de Management al deșeurilor ar fi fost finalizat la timp.