Moţii au luat cu asalt Clujul

Mai multe zeci de persoane din zona de munte a judeţului au organizat un protest în faţa Prefecturii Cluj, pentru a-şi revendica drepturile pe care le au prin lege.

Ei cer în special respectarea drepturilor pe care le au în legătură cu lemnul de lucru şi de foc.

Protestatarii au purtat pancarte cu nemulţumirile pe care le au: „Suntem moţi, nu suntem hoţi”, „Ei cu lemnele, noi cu cioatele”, „Pădurile le-aţi cărat şi de moţi aţi uitat. Ruşine”.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

„Solicităm aplicarea Legii Moţilor, prin care fiecare familie cu certificat de moţ are dreptul până la 15 mc de material lemnos pe an. De asemenea, solicităm să aibă dreptul la comercializarea lemnului, atâta vreme cât are dreptul prin lege să primească acel material lemnos. Pentru asta are nevoie de un aviz de însoţire a mărfii. Acum, chiar dacă primesc lemnul, trebuie să-l ţină în curte, nu pot să facă nimic cu el. De asemenea, am solicitat ca fiecare posesor de carnet de moţ să poată să-şi prelucreze lemnul singur, nu prin firme. De când se ştiu, moţii îşi prelucrează singuri lemnul, nu e nevoie de o firmă intermediară, pe care s-o plătească”, a declarat Mircia Giurgiu.

De asemenea, printre participanţii la protest s-au numărat şi primarii comunelor clujene Mărişel, Măguri Răcătău şi Râşca.

Participanţii la protest au depus şi un memoriu la Prefectura Cluj şi spun că vor continua acţiunile revendicative până când li se vor respecta drepturile.

În urmă cu trei săptămâni, moţii au mai organizat o acţiune de protest în comuna Mărişel.

Atunci, ei au oprit un camion cu lemne şi au fost amendaţi de autorităţi.

Nelu Pop

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii