Fostul ministru Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, a cerut Penitenciarului Gherla stabilirea unui regim semideschis de executare a pedepsei, invocand faptul ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie. Surse judiciare au declarat, marti, pentru Mediafax, ca Monica Iacob Ridzi a aratat in solicitarea adresata Comisiei de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate a Penintenciarului Gherla ca trombofilia de care sufera „poate provoca coagularea sangelui mai ales in venele profunde ale membrelor inferioare”.

„Solicit stabilirea regimului semideschis pentru executarea pedepsei privative de libertate avand in vedere faptul ca situatia mea medicala este foarte grava, fiind diagnosticata de catre medicii specialisti din tara si strainatate cu 13 afectiuni, precum leuconeutropenie severa idiopatica, trombofilie prin mutatie homozigota si heterozigota, boala von Willebrand, tiroidita cronica, sindrom poliuropolidipsie, osteoporoza, gastrita, anemie feriptiva. Trombofilia de care sufar poate provoca coagularea sangelui mai ales in venele profunde ale membrelor inferioare, cu formare de cheaguri, care pot migra in artera pulmonara ducand la deces prin trombembolie pulmonara”, a aratat Ridzi in cererea inaintata comisiei, potrivit surselor citate.

Monica Iacob Ridzi a mai precizat ca tratamentul trombofiliei se poate face prin administrarea de medicamente antiagregante, care ii sunt insa interzise din cauza bolii von Willenbrand, „care se manifesta prin hemoragii severe”, astfel incat nu are voie sa primeasca substante antiagregante. „Singura modalitate prin care pot evita formarea de cheaguri in venele profunde ale membrelor inferioare este sa ma plimb cel mult la doua ore, aspect imposibil intr-un regim inchis de executare a pedepsei”, a explicat fostul ministru.

Aceasta a cerut reprezentantilor Penitenciarului Gherla sa tina cont si de situatia sa familiala, in conditiile in care are doi copii minori, de un an si cinci luni, respectiv patru ani si noua luni, „care sunt grav afectati de despartirea de mama”. „Va rog sa tineti cont de faptul ca includerea mea in regimul inchis imi pune viata in pericol datorita problemelor grave de sanatate mentionate”, a mentionat Monica Iacob Ridzi.

Comisia de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penintenciarului Gherla ar trebui sa stabileasca regimul de executare a pedepsei Monicai Iacob Ridzi pana in 16 martie, in 30 de zile de la incarcerarea acesteia. „Totul va depinde, insa, de decizia medicilor de la Penitenciarul Jilava, care vor analiza starea sa de sanatate. Ei vor decide daca Monica Iacob Ridzi se va intoarce la sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla sau va fi mutata intr-un alt penitenciar”, au mai spus sursele citate.

Monica Iacob Ridzi, condamnata la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, a fost transferata, luni dupa-amiaza, de la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava, in baza unei solicitari de internare, potrivit unor surse din cadrul penitenciarului clujean. „Monica Iacob Ridzi a fost transferata nu in baza unei decizii a instantei, ci in baza unei solicitari personale de internare in spital, motivand ca sufera de mai multe boli si ca se simte rau. A fost transferata cu autobuzul Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava. Va fi consultata, i se va aplica tratamentul de care are nevoie, iar daca medicii vor decide, cel mai probabil, va fi adusa inapoi la sectia exterioara a Penitenciarului Gherla”, declarau sursele citate.