Miza organizării concursului pentru directori de școli

Ministerul Educației a anunțat că va organiza concursurile pentru directori și directorii adjuncți ai unităților de învățământ preuniversitar din țară. Pe de o parte au fost opinii care s-au raliat ideii de reprofesionalizare a managementului școlar, iar pe de altă parte au fost unele opinii care au criticat oportunitatea organizării, în această perioadă, a acestui concurs. Astfel, în Senat s-a discutat posibilitatea ca acest concurs să fie amânat până vara viitoare. La inițiativa senatorului PSD Ecaterina Andronescu s-a propus amendarea Legii Educației astfel încât aceste concursuri să poate fi organizate doar ls afârșitul semestrului doi. Motivația lui Andronescu este faptul că profesorii se vor concentra pe bibliografia pentru concurs, iar elevii și problemele scolilor de la început de an școlar vor trece pe locul doi. Miza este însă cu totul alta. Directorii școlilor au fost numiți politic, de către inspectorii școlari. Au trecut 8 ani de la ultimul concurs organizat în România. Rolul directorilor este unul foarte important în perspectiva alegerilor parlamentare când cele mai multe secții de votare sunt amenajare în interiorul școlilor.

Iată ce spune Ministrul Educației:

Ministerul Educației s-a angajat să organizeze acest concurs public pentru funcțiile de director din școlile din România și vreau să vă anunțăm că nu ne vom opri. Așa cum am anunțat, și calendarul și metodologia, cadrul legal, toate acestea definesc deja concursul care este în desfășurare. Aș vrea să spun că inițiativa Senatului României, despre care am luat cunoștință acum câteva zile, de a se introduce ad-hoc un paragraf în lege, în așa fel încât acest concurs să fie amânat până în vara anului viitor, mi se pare, de fapt, o continuare a unei politici de condiționare a școlilor din România și de subordonare a acestor școli unor interese de partid.

Noi respingem această metodă de a conduce școlile din România și insistăm asupra nevoii de a avea un cadru transparent și predictibil în care cei mai buni dintre profesori, care se dovedesc a fi și manageri buni de școli, să poată să conducă pe o perioadă de mandat determinată. Am primit în ultima vreme mesaje de la profesorii care doresc să se înscrie la concurs și care ne aduc la cunoștința faptul că fie sunt împiedicați sub diferite forme să își definitiveze dosarul de concurs, neavând acces la anumite documente școlare care sunt importante, obligatorii pentru a finaliza dosarul, fie sub forme psihologice mai subtile se încearcă determinarea lor de a nu se înscrie la concurs, un fel de disuadare, ca să spun așa, adică să-i convingă să nu facă acest pas important.

Eu solicit aici ferm tuturor directorilor actuali în funcție să pună la dispoziția colegilor lor toate documentele școlare de care este nevoie, planurile de dezvoltare instituțională ale unităților școlare, iar dacă vom primi în continuare mesaje, dacă ni se va semnala faptul că cei care doresc să se înscrie la concurs sunt împiedicați, nu vom ezita să apelăm la autoritățile statului pentru a aduce din nou legea în școlile din România. Mesajul nostru este unul foarte clar: ne dorim manageri care să fie profesioniști, ne dorim oameni care să lucreze pentru școală, pentru elevi, pentru dezvoltarea școlii românești. În momentul de față am constatat cu mare bucurie că peste 1.300 de profesori s-au înscris deja pe platforma deschisă de Ministerul Educației. Le urăm tuturor succes și vrem să-i asigurăm că vom susține toate demersurile legale în așa fel încât, în această toamnă, după opt ani de când s-a organizat pentru ultima oară un concurs pentru directori, vom avea un concurs corect, organizat potrivit legii, potrivit normelor în vigoare de la Ministerul Educației.

Pentru ca rezultatele concursurilor să nu fie viciate, probele de concurs vor fi monitorizate audio-video,  iar tot acest proces de concurs va fi monitorizat de reprezentanții ministerului. În fiecare centru de examen vor fi trimiși monitori din partea Ministerului Educației tocmai pentru a asigura legalitatea acestui concurs.

Orice cadru didactic titular se poate înscrie la acest concurs, orice cadru didactic titular ce este membru în Registrul Experților în Management Educațional.

Referitor la numărul de posturi pe care Ministerul Educației le scoate la concurs sunt 6.545 de posturi de directori dintre care: pentru unități de învățământ preșcolar — 800 de posturi, pentru școli —  4.955, pentru licee — 585, pentru palate și cluburi ale copiilor — 203. Referitor la directori adjuncți: 2.502 posturi, din care pentru școli — 1.969, pentru licee — 497 și pentru palate și cluburi ale copiilor — 36. În total vorbim de 9.047 de posturi pe care Ministerul Educației le scoate la concurs și, iată, în data de 20 septembrie, la ora 12:00, aveam deja înscriși 1.300 de candidați.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.