Mit modern demontat. Multitaskingul nu ne face mai eficienți

Ediția 2016 a conferinței TEDxCluj a avut ca temă demontarea miturilor: „MYTHBUSTING– lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul”. Printre zecile de speakeri s-a aflat și profesorul universitar Andrei C. Miu cel care a demontat mitul multitaskingului, respectiv mitul potrivit căruia suntem mai eficienți dacă facem simultan mai multe lucruri.

Prima generație de smartphone-uri promitea că multitaskingul va fi la mâna oricui. Mitul care s-a născut atunci este că putem și ar trebui să facem mai multe lucruri deodată.

Ce este multitaskingul?

Multitaskingul se referă la situația în care încercăm să facem două lucruri simultan sau într-o succesiune foarte rapidă. Ca atunci când vorbim la telefon în timp ce conducem mașina sau când ne verificăm în mod repetat email-ul în timp ce muncim. Este însă acest multitasking eficient, sau se confirmă zicala cu alergatul după doi iepuri?

Explicația științifică

Studiile de psihologie cognitivă spun că atunci când încercăm să facem în același timp două sarcini care sunt dificile, nu vom putea să le facem nici simultan nici bine. Când încercăm să facem două sarcini care ne solicită gândirea și decizia, creierul va amâna pur și simplu răspunsul la una dintre sarcini până când o rezolvăm pe cealaltă.
Această amânare se numește prerioadă refractară psihologică și se referă la timpul în care creierul nu poate da răspuns la o nouă sarcină pentru că este cupat cu o alta. Explicația pentru această perioadă psihologică refractară este legată de limita cortxului nostru frontal de a coordona atenția și memoria de lucru. Mai ales o regiune, cortex prefontal latral posterior primește informații despre ambele sarcini pe care dorim să le facem simultan, dar nu poate da răspuns decât la una o dată.

Prin urmare, atunci când dorim să facem două sarcini care necesită control conștient în egală măsură, răspunsul la una dintre sarcini va fi întârziat. Multitaskingul schimbă stilul în care învățăm. Ne obligă să învățăm un stil de învățare mai superficial, care nu ne permite să extragem cunoștințe abstracte și stilul acesta de învățare este mult mai rigid. Ceea ce exersăm într-un context nu poate să fie transferat la un alt context.

Televizorul sau radioul ne distrag de la muncă

Cel mai fregvent tip de multitasking este cel în care combinăm o activitate media cum ar fi ascultatul muzicii sau urmăritul televizorului sau verificatul e-mailului cu o sarcină la care lucrăm. Ni se pare că aceste activități media sunt mai ușoare și că nu intereferează cu ceea ce avem de făcut. Însă, din păcate și aceasta este o iluzie.

S-a arătat că dacă lucrăm cu televizorul deschis atenția este intermitentă și se mută de la ce avem de făcut, la televizor și înapoi. De asemenea, când suntem la serviciu și ne oprim pentru a vorbi cu un coleg sau pentru a verifica dacă avem mailuri noi, se întâmplă cam același lucru. S-a văzut că poate să treacă până la un minut ca să ne întoarcem la ce făceam înainte de a verifica dacă avem un mail nou și pot să treacă până la 25 de minute să reluăm o srcină pe care o făceam înainte de a răspunde la un mail.

Mai mult, s-văzut că angajații care au un stil de lucru fragmentat de multitasking se simt supra-încărcați, sunt mai stresați, au niveluri de furie mai mari și au tensiunea arterială mai mare. Oamenii de știință au încercat să facă un profil al celor care fac multitasking în viața de zi cu zi și au descoperit câteva lucruri surprinzătoare. Cei care cred că fac bine multitasking sunt de fapt cei care fac cel mai slab.
Au mai descoperit că cei care fac multitasking mult în viața de zi cu zi au probleme de atenție, sunt mai ușor de distras și sunt mai impulsivi. Prin umare, concluzia care se impune este că multitaskingul este o iluzie pozitivă și că s-ar putea să ascundă slăbiciuni cognitivă și comportamentale.

Concluzii

Creierul uman este printre cele mai puternice structuri de procesare a informației în paralel. Analizează, integrează stimuli de diferite feluri și pregătește răspunsurile înainte ca noi să fim conștienți, dar s-a văzut că multitaskingul la care ne expunem în viața de zi cu zi nu antrenează aceste abilități naturale ci numai supraîncarcă activitatea creierului.

Mai puțin e mai mult. Multitaskingul este contra-productiv și stresant.
Dacă pornim de la observația că multitaskingul de face mai ușor de distras, ce se va întâmpla când vom fi bătrâni? În situația când vom fi bătrâni șu cu problemele adiționale pe care le-am dezvoltat în perioada de adulți-tineri vom avea probleme de concentrare mai ceva ca bunicii noștri.

Această concluzie este și mai gravă deoarece mulți oameni de știință spun că multitaskingul ne-ar putea transforma în zombi și că am putea ajunge să suferim de infomanii și de probleme atenționale, să fim agitați, lipsiți de răbdare și incapabili să stăm liniștiți.
Multitaskingul ne obligă să procesăm informația superficial și asta poate să ne limiteze creativitatea.

Prin urmare, multitaskingul trebuie văzut ca o tentație, ca o slăbiciune și singurul fel în care putem să luptăm împotriva slăbiciunilor e prin autocontrol.

Andrei C. Miu, fondatorul Laboratorului de Neuroștiințe Cognitive, este profesor universitar și predă cursuri de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Babeș-Bolyai.

A fondat și conduce Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive – www.cognitive-neuroscience.ro, în cadrul căruia realizează cercetări despre emoții și reglare emoțională, împreună cu o echipă multidisciplinară formată din psihologi, medici și biologi. Studiile sale au fost publicate în numeroase reviste științifice internaționale și cărți de specialitate, iar activitatea sa de cercetare a fost recunoscută prin premii și burse obținute în țară și străinătate (Premiul I, Tineri Cercetători în Știință și Inginerie; Fulbright Senior Postdoctoral Award; burse de la International Brain Research Organization și Federation of European Neuroscience Societies ș.a.). Atunci când poate, se bucură să facă un singur lucru odată.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.