Sunteti aici:StiriMEDICINĂ / Iosif Zăgrean: „Nu cred în acupunctura de garsonieră”

MEDICINĂ / Iosif Zăgrean: „Nu cred în acupunctura de garsonieră”

Publicat in data

Medicina tradițională presupune abordarea afecțiunilor într-o manieră diferită, având ca scop înlăturarea durerii pacientului. Medicina tradițională chineză este una foarte complexă, iar una dintre ramurile acesteia este acupunctura. Ce este acupunctura și la ce ne poate ajuta, ne dezvăluie doctorul Iosif Zăgrean, medic primar chirurg și doctor în ştiinţe medicale, având competențe în acupunctură.

„Când vorbim de medicina tradițională chineză vorbim de fapt despre o filozofie, în care Yin și Yang sunt cele două forțe complementare și antagoniste. Vorbim de o relație organism – univers și organism – pământ”, spune doctorul Zăgrean.

Conform studiilor, corpul omenesc are în componența sa anumite energii. Se consideră că aceste energii sunt canalizate prin intermediul meridianelor energetice. Avem 12 meridiane care fac legătura între diverse organe. Pe aceste organe se găsesc puncte de acupunctură.

dr. Iosif Zagrean, foto: romanialibera.ro
dr. Iosif Zagrean, foto: romanialibera.ro

„În momentul în care organismul întâmpină un deficit de Yin sau surplus un de Yang, acesta reacționează prin mobilizarea energiilor interne pe care le are. Omul poate interveni la nivelul punctele de acupunctură, iar în momentul în care ai pus un ac pe un punct de acupunctură, energia este la rândul ei îndreptată spre alt meridian sau este mobilizată”, spune doctorul Iosif Zăgrean.

„Imaginați-vă niște șine de cale ferată, pe care circulă energiile. Există un macaz, iar medicul acupunctor, dând drumul la acest macaz, îndreaptă energiile, deci trenul o ia într-o direcție sau alta”, completează acesta.

Poate trata acupunctura orice fel de afecțiune?

Afecţiunile care pot fi tratate prin acupunctură sunt multe, dar cu condiția gândirii în spirit oriental, după cum ne relatează medicul. Rezultatele cele mai bune se înregistrează în momentul în care boala este descoperită în primul stadiu, la nivelul energetic sau în al doilea stadiu, când apar tulburările biochimice.

Stresul, obezitatea, impotența, insomnia, agitația sau amețeala, precum și starea de sufocare sunt doar câteva afecțiuni de care putem scăpa prin acupunctură, indiferent de vârsta pe care o avem. „Nu există o limită de vârstă. Sigur că acupunctura se poate face și la copii. Am avut un pacient de 14 ani cu enurezis (n.r. eliminare involuntară de urină ce apare la un copil mai mare de 5 ani). Acupunctura a funcționat foarte bine și a scăpat de această afecțiune supărătoare”, ne-a mărturisit medicul.

Există unele afecțiuni care se vindecă 100% prin acupunctură, cum este și cazul sindromul membrului fantomă. După ce unui bolnav i se amputează un membru, timp de șase luni, un an sau chiar doi ani, bolnavul încă își simte membrul și acuză dureri. În acest caz, acupunctura dă rezultate foarte bune, iar durerea este ameliorată și chiar dispare. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm un lucru esențial: acupunctura nu rezolvă orice problemă.

„Eu sunt împotriva acupuncturii de garsonieră și a masajului de garsonieră. Există și presopunctură, care este un fel de masaj, având tot rolul stimulării energiilor. Unii consideră că se poate trata cam tot prin acupunctură, adică orice afecțiune. Eu nu cred în asta. În momentul în care apar tulburări organice, prezența anumitor formațiuni tumorale, aici acționăm doar pentru a calma durerea, dar nu se poate vindeca boala. Cei care afirmă că prin acupunctură vindecă orice boala greșesc. Prin acupunctură stimulezi anumite energii care cresc capacitatea organismului la reacție față de boli”, a declarat doctorul Zăgrean.

Cât durează tratamentul?

Din discuția cu doctorul Zăgrean, am aflat că tratamentul este o adevărată filozofie, iar întreaga procedură ține cont de foarte multe aspecte. „De obicei, se fac zece şedinţe a câte 30 de minute. Sunt niște reguli foarte clare, de care noi trebuie să ținem cont. Nu este indicat să faci acupunctură toamna sau, de exemplu, atunci când plouă. Acupunctura trebuie corelată cu bolnavul, cu starea de afară. Se ține seama inclusiv de simpatia sau antipatia dintre medic și bolnav”, ne relatează medicul.

Medicul ne explică că există oamenii pe care-i placi de la prima vedere și oameni care, în ciuda unor calități deosebite, îți sunt antipatici încă de la început. „În momentul în care există o astfel de antipatie, a face acupunctură unui bolnav este un eșec total, deoarece corelația dintre energii nu este sincronă”, spune doctorul.

Avem încredere în ace?

Oamenii sunt conștienți că pentru acupunctură se folosesc ace, dar cu toate acestea există și o frică. Această teamă este datorată bolilor transmisibile, hepatită C, HIV etc.

„Astăzi se folosesc diferite aparate. Vorbim de laseropunctură, electroacupunctură, toate având au rolul de stimula anumite puncte de acupunctură. Oamenii preferă laseropunctura. Cu toate acestea, nu cred că are aceleași efecte ca și acupunctura. Acum nu se mai folosesc ace de aur sau de argint, unii oameni se folosesc de ace ieftine, de oțel. Probabil că și materialul care se folosește imprimă o anumită tendință de vindecare sau de ameliorare a simptomatologiei”, ne spune doctorul Iosif Zăgrean.

În China acupunctura se studiază șase ani

La ora actuală sunt foarte mulți oameni care practică acupunctură, dar o mulțime dintre aceștia nu au o adevărată pregătire în acest domeniu.

„Este un paradox faptul că avem toate catedrele și nu avem catedră de medicină tradițională. În China există facultate de medicină tradițională chineză. Acolo, acupunctura este o specialitate care durează șase ani. În China sunt în jur de 15 medici adevărați și recunoscuți. La ei, acupunctura se transmite prin aceste cursuri. La sfârșitul acestora, maestrul înmânează toate documentele unuia singur, el fiind vârful de lance. Ceilalți medici acupuncturiști sunt la diverse nivele”, spune doctorul Zăgrean.

Au încredere clujenii în acupunctură?

În urma discuției cu doctorul Zăgrean, am aflat că locuitorii orașului nostru au de obicei încredere în această metodă tradițională de tratament, dar, din păcate, lipsește informarea și poate cel mai important lipsește un centru, unde cadrele medicale să își poată desfășura activitatea.

„De 10 ani mă zbat să facem un centru de medicină tradițională, împreună cu consiliul local și chiar cu ambasadorul Chinei, dar din păcate nu există voință. Eu cred că ar trebui să se dea șansa și acestui timp de medicină, dar, aceasta trebuie făcută sunt un control de stat. Repet, nu se face acupunctură la nivel de garsonieră. Sigur, eu sunt convins că societatea de medicină tradițională are un rol foarte important și până la urmă vă fi înființată”, încheie medicul Iosif Zăgrean.

Ramona Sion

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...

Din Mexic, liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, își așteaptă sentința într-un dosar de trafic de influență. În pandemie „i-a căzut” în brațe un...

Patronul restaurantului care vinde hamburgeri în foiță de aur și președintele PSD Câmpia Turzii,...

Alte articole

Sotia patronului Nello Construct, condamnată la închisoare pentru că a bătut minori

In sfârșit, s-a facut dreptate în cazul a două familii din Turda a căror...

Video: Politicienii bogați din Turda și legaturile lor

Turda, municipiul unde politicienii aflați la putere și familiile lor fac afaceri mega profitabile   Astăzi,...

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe lume

Se vinde restaurantul cu vită/mici de aur, Transylvania Steak House – topul de pe...