„Medici pentru Tine”, un proiect care implică studenții mediciniști în prevenția unor boli nemiloase

Organizația Studenților Mediciniști din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” a lansat proiectul “Medici pentru Tine”, o inițiativă care are drept scop implicarea studenților în salvarea de vieți încă de pe băncile facultății.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

„Proiectul s-a născut din ideea că vrem să ajutăm oamenii încă din studenție. Noi nu avem puterea de a face multe lucruri, motiv pentru care am apelat la Universitate și la profesorii noștri, care ne-au ajutat cu mare drag în realizarea proiectului. Ne-am săturat să tot vedem că România e pe primul loc ca mortalitate din cancere sau pe ultimul al speranței de viață. Viața este un dar pentru care uneori trebuie să lupți și suntem de părere că un ajutor ar fi prevenția pe care o susținem prin acest proiect”, a declarat Alexandra Oancea, coordonatorul proiectului.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Invitat la eveniment, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a subliniat că aproximativ 40% din cancere pot fi prevenite prin diferite căi la îndemâna oricui.

„Dacă am constatat ceva în ultimii ani este faptul că învățăm în facultate o situație ideală, un parcurs în care diagnosticăm, tratăm, facem tot ce este mai bun pentru pacienții noștri și dintr-o dată, ajungem într-o realitate, care nu este întotdeauna roz, care nu are spitale fără infecții nosocomiale sau acei medici perfecți care să lucreze 24 de ore din 24, fără să ceară un salariu. O treime din cazurile de cancer pot fi prevenite, deci tratate. Este la alegerea fiecăruia,” a spus ministrul Sănătății.

Problema nutriției a fost dezvoltată de dr. Nicolae Hâncu, care a subliniat importanța unei alimentații sănătoase în prevenția cancerului.

„Nutriția ne provoacă pe noi toți, nu există pământean care să nu fie provocat de către nutriție. Alimentația nesănătoasă este a omului modern, care este mereu în grabă. Este mai practic să îți cumperi ceva „to go” și să mănânci în drum spre școală, facultate, muncă”, a subliniat Nicolae Hâncu.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

În timpul dezbaterilor a fost luată în discuție și automedicația pacienților, făcută după ureche de cele mai multe ori, prin neglijarea sfaturilor medicului de specialitate.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

„Starea de sănătate este un proces. Nu putem fi sănătoși într-un moment, iar în altul să trecem la o stare de boală. La un moment dat ceva se întâmplă, astfel acest proces trebuie menținut prin responsabilitate și moderație din partea noastră. Nu există boli, doar bolnavi. Suferința fiecăruia este cea mai importantă în acel moment pentru el. Automedicația este medicamentația stabilită de bolnav pentru sine. De menționat este că nu există medicament care nu aibă efecte adverse, astfel eu încurajez pe toată lumea ca în momentul unor simptome de orice tip de boală să consulte un medic, nu să ia medicamente din proprie inițiativă”, a spus, la rândul său, dr.Armean Sebastian.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

La eveniment a luat parte și președintele senatului Universității de Medicină și Farmacie, dr.Ștefan Ioan Florian, care a ținut să scoată în evidență importanța unei cariere în medicină: „Medicina nu este o profesie pe care să o practici cu pauză, ci este o vocație, amestecată cu multă dragoste față de aproape și impulsionată în permanență de știință. Mă bucură mult faptul că astăzi se află aici generații mai multe, începând de la foștii mei profesori, la colegi de generație, respectiv actuali studenți.”

Laura Ciobăniță

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii