Legalitatea tranzacțiilor online, în atenția polițiștilor

În primele 6 luni ale acestui an, în urma acțiunilor Poliției Română, au fost recuperați peste 2.640.000 de lei, proveniți din comerț online ilicit, iar față de 271 de persoane se fac cercetări pentru comiterea a peste 1.200 de infracțiuni.

Peste 200 de site-uri și 400 de persoane au fost verificate de polițiștii de investigare a criminalității economice, în cadrul planului de acțiune ,,In Ours Sites 2016′, demarat la nivel național.

Poliția Română are ca priorități protejarea mediului de afaceri și a bugetului general consolidat și acționează pentru prevenirea și combaterea fraudelor fiscale care afectează stabilitatea și predictibilitatea mediului comercial.

În primele 6 luni ale acestui an, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice, polițiștii au acționat la nivel național, pentru prevenirea și combaterea comerțului ilicit din mediul online.

Astfel, în cadrul planului de acțiune ,,In Ours Sites 2016′, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice din țară au derulat 524 de acțiuni, care au vizat activitatea a 218 site — uri și a 419 persoane care desfășurau tranzacții online.

În urma verificărilor efectuate, față de 271 de persoane se fac cercetări pentru săvârșirea a 1.212 de infracțiuni la regimul proprietății intelectuale.

În cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor cauzate s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, aproximativ 2.640.000 de lei.

Activitățile desfășurate de polițiști s-au concretizat cu soluționarea a 616 dosare penale.

Demersurile efectuate de polițiști în vederea combaterii criminalității economico-financiare au fost susținute de celelalte instituții cu atribuții în domeniu.

Poliția Română continuă activitățile de prevenire și combaterea fraudelor financiare pentru a determina schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor astfel încât să crească încasările fiscale la bugetul de stat.

Cetățenilor care aleg să cumpere produse din mediul online, le recomandăm să verifice dacă site-ul este de încredere (dacă oferă date de identificare complete — contact, adresă, cod de înregistrare fiscală etc., opinii ale altor cumpărători, condiții de livrare și de garanție).

Precizăm că atacurile informatice de tip phishing urmăresc colectarea de informații personale, precum numerele de cont și de card ori codurile folosite. Înainte de a introduce numărul cărții de credit pe un site de comerț online, trebuie verificat dacă site-ul solicitat este unul securizat (de tipul https:// ).

Este indicat să nu completați niciun formular online în care se cer datele personale, să nu deschideți emailuri de tip SPAM și să instalați un program anti-phishing.

Verificați de fiecare dată lista tranzacțiilor efectuate cu cartea de credit, pentru a preîntâmpina eventualele încasări suplimentare.

Vă sfătuim să folosiți un serviciu de curier cu plata ramburs, ce permite deschiderea coletului la primire, asigurându-vă astfel că ați plătit pentru ce ați comandat.

Acordați o atenție deosebită tranzacțiilor în care sunt implicate persoane din alte țări, întrucât politicile de returnare a bunului sau banilor sunt mai complicate. Înainte de cumpărare, trebuie determinate taxele de transport și condițiile de garanție.

Latest articles

Related articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.