Sunteti aici:SocialLa Cluj se vrea unirea României cu Basarabia. A fost lansată filiala locală a Asociației Consiliul Unirii (FOTO)

La Cluj se vrea unirea României cu Basarabia. A fost lansată filiala locală a Asociației Consiliul Unirii (FOTO)

Publicat in data

Aula Semanrului Teologic Orotodox a fost gazda evenimentului de lansare a filialei din Cluj-Napoca a Asociației Consiliul Unirii, a cărui președinte a fost ales Mircia Giurgiu.

Președintele Asociației, Gheorghe Viță, a făcut un apel către autoritățile locale din județul Cluj să susțină proiectul unirii Basarabiei cu patria mamă România.

”Vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastră de a participa la înființarea filialei din Cluj-Napoca. În 1918 Basarabia a fost prima care s-a unit cu țara, noi deja am sărbătorit centenarul în 26 martie. Am organizat Marea Adunare Națională. Ne pregătim de Marea Unire de la 1 decembrie 1918 însă ne punem înrebarea, cum fără Basarabia? De aceea mi-a venit ideea să înființez Asociația Consiliul Unirii să ajutăm frații noștri basarabeni. Onisifor Ghibu a venit încă din 1916 în Basarabia ca să pregătească Unirea, înființând Fundația Culturală Astra împreună cu basarabenii, consultându-se în permanență cu cei de la Iași, acum în anul centenarului s-a început de la sine. De la sine Csonsiliile locale au început să se adune, să semneze declarația de Unire. Prima filială a Asociației Consiliului am lansat-o la Alba Iulia. Basarabia este străină, este sub influența rusească. Eu am venit azi să facem un apel în numele Asociației Consiliului Unirii către administrațiile locale din județul Cluj. Fără ajutorul și susținerea fraților noștri din țară nu putem face nimic. Noi vrem o susținere așa cum au rusofonii la Chișinău. Vrem să avem și noi susținere de la patria mamă România cum au ei de la Federația Rusă pentru a ieși din sclavia rusească, să mergem mai departe în compența României spre Europa. Consiliul face un apel să suțină proiectul unirii cu patria mamă. Mă adresez către președinții consiliilor locale și județene: este timpul să începem să acționăm și aici în România. Acum sunt peste 200 de localități din Republica Moldova care au votat în Consiliul local unirea cu România. Acesta este un mare curaj al românilor basarabeni în condițiile în care acolo este un Dondon rusofil până în măduva oaselor. Este foarte important ca și administrațiile locale din România să dea un vot în Consiliile locale pentru Unirea României cu Republica Moldova, Basarabia. Astfel trece unirea pe lângă noi. Facem un apel să se implice mai activ în proiectele unirii Basarabiei cu patria mamă România. Două secole de nedreptate, două secole străine, asta au îndurat basarabenii”, potrivit lui Gheorghe Viță

Principalul scop al Asociației este ca împreună cu autoritățile locale din România, cu sprijinul societății civile să facă presiuni asupra administrației centrale de la București să anuleze consecințele pactului Ribbentrop-Molotov.

”Consiliul Unirii își propune să realizeze în anul centenarului cu ajutorul societății civile, a românilor de pretutindeni, a dministrațiilor locale din România, să forțeze Bucureștiul să înlăture consecințele tratatului Ribbentrop-Molotov. Propunem crearea unei comisii moldo-române de anulare a consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov care să înceapă să funcționeze imediat. Nu trebuie să așteptăm de la alții să ne facă dreptate. Dreptatea trebuie să ne-o facem noi, poporul român. Dacă în Basarabia consiliile locale au decis unirea înseamnă că avem nevoie de o susținere de la București. Noi venim cu proiecte concrete pentru a înfăptui acest mare ideal de întregire a țării. Primul proiect repunerea în drepturi cetățenești a românilor din Republica Moldova. Proiectul înfrățirilor de localități cu rezultate concrete. Un proiect importan ar fi: Cunoaște Basarabia. E important să vedeți că Basarabia e România, în Basarabia se vorbește românește, Basarabia simte românește. Consiliul Unirii s-a consituit pentru a-i susține pe frații noștri din Basarabia. E nevoie de proiecte viabile, dar vom reuși. O să închei cu îndemnul: Trăiască, traiască,trăiască și înflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, a explicat Viță.

Evenimentul a beneficiat și de prezența specială a Înalt Preasfințitului Mitropolit Andrei Andreicuț. Acesta a vorbit asistenței despre doi clujeni care au contribuit la înfăptuirea Unirii, Onisifor Ghibu și Ion Agârbiceanu și a amintit cele două valori esențiale: credința și dragostea față de țară.

Anul acesta este unul jubiliar. Multe instituții serioase sunt preocupate de a organiza așa cum se cuvine acest jubileu. Și Biserica face lucrul acesta. Este perioada în care rând pe rând se ține câte o conferință despre Marea Unire. Dumnezeu unește, cel rău dezbină. Marea Unire, care a fost un dar de la Dumnezeu atunci în 1918, din punct de vedere spiritual a fosst pregătită de credința comună pe care o aveau românii. Chiar și Iisus Hristos s-a rugat înainte de Patimi Tatălui ca să îi unească pe toți cei ce vor crede în el (Evanghelia după Ioan, cap 17). Unitatea spirituală a înlesnit unitatea noastră națională. Au fost mulți oameni de seamă care s-au implicat în pregătirea Marii Uniri. Mă opresc la doi clujeni de ai noștri care alături de mulți alți oameni mare au pregătit spiritual sufletele pentru Marea Unire. Unul dintre clujeni a fost Onisifor Ghibu. A stat o vreme în Basarabia și a activat pentru unirea Basarabiei cu țara. Un alt clujean care mie îmi este foarte drag este scriitorul Ion Agârbiceanu care își doarme somnul de veci în Cimitirul Central. Și el a pregătit Unirea. După ce a trecut Unirea cea mare, a scris o nuvelă intitulată singurătate. Această nuvelă are un pronunțat caracter profetic. Tânărul dascăl Marin Mureșan participă la primul război mondial, vine acasă, la 1 Decembrie 1918 participă la Marea Unire de la Alba Iulia. S-a întors în sat și și-a reluat misiunea de dascăl. Acesta hoinărea pe câmp și oamenii ziceau că vorbește singur, adică își puneau întrebări referitor la sănătatea lui psihică. Omul era foarte sănătos. Într-o zi pe urmele lui a mers inspectorul școlar și l-a auzit vorbind cu țara: Eu văd că esti, tare, eu văc că este fericită, eu simt bucuria și noua ta viață, te-aș mângâia ca pe un copil de-ar fi să trăiesc veacuri. Câmpiile tale, codrii tăi, apele tale, toate îmi vorbesc de negrăita ta fericire patria mea. nu ești pământ, nu ești apă, ești tu ce tremuri de bucuria libertății. Di păcate nuvele se termină trist, foarte trist. Acest afârșit al nuvelei este proorocesc pentru că de ar trăi astăzi Agârbiceanu și ar scri-o din nou sfârșitul ni l-ar aplica nouă: tu știi că am dorit să te văd așa frumoasă, cu toate lanțurile sfărâmate, să strălucești în întreaga ta frumusețe și tinerețe. Credeam că vor cădea la sfintele tale picioare adoratorii cu sutele de mii, să te vadă, să te admire, să te cunoască, se te iubească. Și ce văd? Iată că în jurul tău e larmă, e alergare, oameni însetați după lucruri trecătoare și tu veșnică frumusețe ești dată uitare. Nu toată suflarea românească simte importanța momentului acestuia aniversar, și nu toată suflarea românească este legată de valorile acestea esențiale: credința noastră și dragostea față de țară și față de valorile ei. Vor fi și omeni care nu vor fremăta deloc și atunci auzindu-l pe domnul Giurgiu alături și de mulți alții, că se preocupă de lucrurile acestea m-am bucurat și vă felicit.

Președintele fililalei din Cluj-Napoca, Mircia Giurgiu, a profitat de această ocazie pentru a înmâna diplome pentru a-i răsplăti pe cei care au făcut deja ceva pentru societatea din România și pentru unitate.

Lista premianților:

1. IPS Andrei Andreicuț- arhiepiscop si mitropolit

2. Prof. univ. dr. Silviu Albu

3. Prof. univ. dr. Gheorghe Tomoaia

4. Prof. univ. dr. Ioan Bolovan – prorector UBB

5. Mariana Salcioan – dir. Casa de pensii Cluj

6. Luminita Brustur Chirila – pres. Casa de Sanatate Cluj

7. CMS Sef Dr. Ing. Dan Florian -Șef Permise și Înmatricularea Vehiculelor

8. Nicolae Toderici

9. Ilie Lazar 

10. Vasile Lechintan

11. Ioan Aurel Pop – academician

12. Prof. univ. dr. Nicolae Burnete – ministru

13. prof. univ. dr. Ioan Groza – secretar de stat

14. Alexandru Pugna – secretar de stat

15. prof. univ. dr. Vasile Puscas

16. prof. univ. dr. Grigore Baciut

17. prof. univ. dr. Emilian Merce

18. Valentin Cuibus – Inspector Școlar General

19. Ioan Dragan – dir. Arhivele Naționale

20. prof. univ. Achim Mihu

21. prof. univ. Nicolae Hancu

22. David Ciceu – dir. Aeroport Internațional Avram Iancu Cluj

23. Gentiana Radulescu – dir. ec. Casa de Pensii

24. Horea Simu – Managerul Serviciului de Ambulanță

25. Doina Pana – deputat

26. Radu Moldovan – pres. Bistrita

27. Liviu Neag – dir. CTP

28. Lucian Marin – Președintele Fundației Creștine ”Salvarea”

29. Dantes Bratu -Inspector general de Stat, Inspecția Muncii

30. Daniel Pacurariu – director ITM Cluj

31.Emil Ilea

32. Ioan Marincaș

33. Iacob Puscas

34. Razvan Mares-viceprimar municipiul Deva

 

INTRA IN DISCUTIE

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...