Primul ministru Victor Ponta a anuntat astzi ca, de la 1 iunie, se va aplica masura reducerii TVA-ul la 9 % la toate alimentele.

Masura se va aplica inclusiv la bauturi nealcoolice si la serviciile de alimentatie publica. Premierul a precizat ca TVA va fi redusa la toate alimentele, fara diferentieri, pentru o aplicare simplificata, dar si la serviciile de alimentatie publica. „Nu cumperi carnea cu 9% si o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusa si la servicii de alimentatie publica”, a spus Ponta.

Reducerea TVA inseamna reduceri de pret de 12 la suta

Decizia de a reduce TVA-ul produselor agroalimnetare de la 24 la 9 la suta echivaleaza cu o reducere de pret de 12,1 %. De exemplu, kilogramul de pui grill ar trebui sa se ieftineasca de la 20 la mai putin de 18 lei, ceafa de porc de la 15 la 13 lei, salamul de vara se fa ieftini cu 3 lei pe kilogram, telemeaua cu mai mult de 2 lei iar un litru de ulei cu aproape 70 de bani.

Guvernul isi mentine totodata intentia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie. „Sustinem si reducerea generala a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie2016, alaturi de celelalte masuri din Codurile Fiscale”, a spus Ponta.

El a aratat ca masura poate fi sustinuta, deoarece, in primul trimestru al acestui an, incasarile la buget sunt de 5 miliarde lei in plus fata de trimestrul similar de anul trecut.

Alte argumente pentru reducerea anticipata a TVA au fost sustenabilitatea, costul anual fiind estimat la 5 miliarde lei, din care 3,3 miliarde lei au fost deja incasati suplimentar in primul trimestru.

„Cand TVA de 9% intra in vigoare la 1 iunie, trebuie sa se duca aproape toata in pret”, a spus Ponta, care a cerut ministerului Agriculturii si ANAF sa verifice daca diminuarea TVA va fi reflectata in pret.

El a precizat ca Guvernul s-a consultat cu Banca Nationala, Fondul Monetar International si Comisia Europeana si ca nu se asteapta la „foarte multe felicitari”, dar ca institutiile respective au inteles care este strategia pe termen mediu si lung.

BNR e circumspectă

Romania repeta aceeasi eroare pe care a facut-o inainte de criza din 2008-2009, a declarat, luni, Radu Craciun, economist-sef la BCR, in contextul in care Guvernul ar urma sa reduca TVA de la 24% la 20% in acest an.

„Riscam sa repetem greseala pe care am facut-o inainte de criza, cand intr-o economie pe crestere am purces la o relansare fiscala, ceea ce nu a facut decat sa supraincalzeasca economia.

E vorba de o politica prociclica, prin care aprinzi valvataia cresterii economiei. Acest lucru pare ceva bun, la prima vedere, dar e vorba de un avans artificial, care nu poate decat sa duca la dezechilibre, cum ar fi un deficit bugetar mare si probleme de concurenta”, a explicat Radu Craciun, intr-o interventie telefonica la Digi24.

El a spus ca reducerea TVA va duce la deflatie (scaderea preturilor), dar va fi un impact doar pe termen scurt.

De asemenea, el a spus ca reducerea TVA are un impact urias, iar decizia e greu reversibila, avand in vedere ca nu poate fi crescuta sau scazuta dupa o zi pe alta.

„Suntem intr-un joc periculos. Tot sutinem ca doar prin scaderea impozitarii duce automat la reducerera evaziunii fiscale. Practic, important e cum aplici legea. Romania trebuie sa fie capabila sa verifice faptul ca agentii economici si persoanele fizice isi platesc taxele si impozitele, e mai important acest lucru decat transformarea Romaniei intr-un paradis fiscal”, a mai spus Radu Craciun.

 

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din judeţul Cluj pe email!

Adresa de email:

Un serviciu oferit de către feedburner. Politica de confidenţialitate pentru abonaţi.