Universitatea Babeş-Bolyai

Grevă japoneză în universităţile din Cluj. Studenţii cer reprezentare mai mare la alegerea rectorilor

Studenţii mai multor universităţi din Cluj-Napoca au declanşat, astăzi, o grevă japoneză şi au intrat la cursuri cu banderole albe pe braţ, solicitând o reprezentare de 25% a studenţilor în alegerea rectorului, faţă de 3% – 20% cât este în prezent în instituţiile de învăţământ superior.

Studenţii de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, membri ai Organizaţiei de Studenţi din UBB (OSUBB), s-au adunat, miercuri dimineaţă, în holul central al universităţii, după care au intrat la cursuri cu banderole albe pe braţ, pe care scria ”25%”.

Preşedintele OSUBB, Oana Onicaş, a declarat pentru Mediafax că studenţii cer o extindere a drepturilor care există deja în ceea ce priveşte alegerea rectorului.

”Am declanşat o grevă japoneză şi cerem conducerii UBB să ia act de solicitările noastre. Studenţii sunt reprezentaţi în proporţie de 25% la nivelul Senatului, al consiliilor facultăţilor şi dorim ca acest procent să fie extins şi la nivelul alegerii rectorului, adică dorim ca studenţii să conteze în proporţie de 25 la sută în alegerea rectorului.

În prezent, reprezentarea este, în UBB, de peste 6% şi votează doar studenţii care fac parte din Senatul universităţii şi cei din consiliile facultăţilor. OSUBB consideră că trebuie să poată vota 25% din studenţi pentru alegerea rectorului, iar pentru aceasta este nevoie de modificarea Legii educaţiei naţionale, în sensul asigurării participării studenţilor în proporţie de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor”, a spus Onicaş.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, universităţile s-au îndepărtat tot mai mult de studenţi şi de problemele acestora, unul din motive fiind scăderea ponderii lor din cei care participă la procesul de alegere a rectorului.

”Dacă până în 2011 studenţii aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori şi decani, odată cu Legea educaţiei naţionale părerile studenţilor nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participării lor variind între 3% şi 20%, în funcţie de universitate”, a explicat preşedintele OSUBB.

Oana Onicaş a subliniat că OSUBB va organiza și alte acţiuni de protest, de tip occupy, în cazul în care solicitarea studenţilor nu va fi acceptată.

Greva japoneză a mai fost declanşată la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Iuliu Haţieganu” şi Universitatea de Artă şi Design (UAD).

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii