Grevă generală la CFR, din 15 octombrie. Vor circula doar trenurile internaționale și cele de navetiști

Astfel, în România nu vor mai circula decât o treime din trenuri, iar lista celor care vor rămâne în grafic va fi negociată între patronat şi sindicalişti.

Sindicatele din domeniul feroviar au anunţat declanşarea conflictului de muncă în special din cauză că nu au fost semnate contractele colective la CFR, CFR Marfă şi CFR Călători. Acestea au expirat şi nu s-a ajuns la consens pentru încheierea altora, cu valabilitate de la 1 octombrie 2015. În acest context, sindicaliştii au început demersurile legale pentru greva generală.

Pe 15 septembrie, când şi-au anunţat doleanţele, sindicatele CFR menţionau că salariile din acest domeniu nu au mai ţinut pasul cu inflaţia de mai mulţi ani, iar lipsa de personal, în special cel de dirijare a traficului, dar şi lipsa investiţiilor pun în pericol transporturile pe calea ferată, siguranţa în trafic a călătorilor şi a personalului feroviar.

Astfel, în conformitate cu legea, munca va fi oprită, probabil pe o perioadă nedeterminată, cu asigurarea a cel puţin o treime din transportul pe calea ferată.

Conform unor surse din cadrul conducerii CFR Călători, înainte de declanşarea grevei propriu-zise, conducerea instituţiei va negocia cu sindicaliştii ce trenuri vor circula pe timpul grevei. Din cele aproximativ 1.100 de garnituri pentru călători vor rămâne în trafic, în primul rând, trenurile internaţionale şi cele de navetişti. Trenurile şi orarul acestora vor fi anunţate publicului, din timp.

Angajaţii din CFR solicită – în afară de semnarea contractului colectiv de muncă şi creşterea salariilor cu cel puţin 10 la sută – acordarea de tichete de masă pentru toate zilele lucrătoare, acordarea de vouchere de vacanţă începând cu 1 ianuarie 2016.

Ei cer şi o politică de personal care să asigure funcţionarea în bune condiţii a acestui domeniu legat direct şi explicit de siguranţa naţională. Asta înseamnă că este nevoie de mai mult personal pentru serviciul menţionat mai sus.

Reamintim că CFR are contracte cu Armata Română şi cu Armata Statelor Unite pentru transportul trupelor şi al echipamentelor militare în caz de război.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii