Fustos Szilard, singurul clujean care practică tenisul de câmp în scaunul cu rotile

Fustos Szilard este singurul jucător de tenis în scaun cu rotile din Cluj și chiar din Transilvania. Szilard a a luat pentru prima dată o rachetă în mână în vara anului 2015, iar primul antrenament adevărat avea să se desfășoare 4 luni mai târziu. În noiembrie, Szilard l-a întâlnit pe Andrei Rad, cel care avea să îi devină antrenor. Alături de acesta s-a pregătit și a participat în luna mai la primul său concurs.

În perioada 5-8 mai s-a desfășurat la Bucuresti turneul internațional de tenis de câmp în scaun rulant, Bucharest Open Wheelchair Tennis, categoria ITF 3 cu premii in valoare de 12 000 $. Pe tablou s-au aflat 50 de sportivi din 20 țări care au concurat la trei categorii (Men, Woman, Quad).

Bucharest Open Wheelchair Tennis este rodul unui parteneriat între Fundaţia Licinium, Federaţia Română de Tenis şi Federaţia Internaţională de Tenis prin care este promovat sportul de performanţă în rândul tinerilor cu handicap. Wheelchair Tennis aplică aceleaşi reguli ca tenisul clasic, singura diferenţă fiind că mingea poate să cadă în teren de două ori.

”A fost o experiența deosebită participarea la primul meu concurs. Am pierdut chiar din calificări, dar pentru început, pentru primul meu turneu, sunt mulțumit de prestația mea. Am participat și la dublu alături de Andrei Avarvarei, acolo unde din păcate am avut ghinionul să întâlnim chiar cea mai bună echipă. Este greu, dar îmi place şi vreau sa joc din ce în ce mai bine”, ne-a dezvăluit Silly.

Principala problemă pe care o întâmpină Szilard este lipsa unui partener de antrenament. Antrenorul, Andrei Rad, folosește și el un scaun rulant dar nu este la fel ca și cum ar fi un partener cu dizabilități.

”Pentru mine este mult mai greu sa ma antrenez dacă nu am cu coechipier, ci doar pe Andrei, antrenorul meu. Acesta își dă interesul și folosește un scun cu rotile, însă nu este la fel. Am vorbit cu colegii mei dar ei preferă să joace baschet. Sper să reușesc să îmi îmbunătățesc perfomanțele la următoarele concursuri la care voi participa. Ne pregătim pentru competiția de la Cluj ce va avea loc în august”, a adăugat Silly.

Silly se antrenează de două ori pe săptămână, pe terenurile de la tenis din parcarea Hypermarketului Cora, uneori și mai des cum a fost înainte de concursul de la București.

”Spre deosebire de ceilalți elevi ai mei, este foarte muncitor și ia tenisul foarte în serios. O să muncim în continuare și sperăm la rezultate tot mai bune cu fiecare concurs la care vom participa”, a declarat antrenorul Andrei Rad.

Recent, Szilard a participat și la primul său concurs internațional, turneul de tenis in scaun rulant organizat in Ungaria, Gyor Tournament Wheelchair Tennis 2016.

Silly este susținut de Asociația Club Sportiv Roțile Abilității.

”În contextul acestui an paralimpic, unul dintre obiectivele noastre îl reprezintă accesibilizarea bazelor sportive astfel încât persoanele cu handicap să poată practica sportul la nivel de performanţă. Tocmai de aceea am înfiinţat Romanian Wheelchair Tennis Tour, un circuit care include 3 turnee de tenis în scaun rulant. În ordine cronologică, primul dintre ele este Bucharest Open Wheelchair Tennis care are, totodată, şi cea mai mare valoare competiţională şi a premiilor. Următoarele sunt Napoca Open Wheelchair Tennis şi Oradea Open Wheelchair Tennis care urmează a se desfăşura în august 2016” – a declarat Cosmin Jurcan, preşedintele turneului Bucharest Open Wheelchair Tennis.

1976 constituie anul de naştere al acestei discipline sportive, când Brad Parks a început să joace tenis de câmp din scaun rulant. Fost schior de perfomanţă, acesta a suferit un accident în urma căruia a fost nevoit să se deplaseze într-un scaun cu rotile. În acest context, lui i-a venit ideea de a iniţia apariţia un nou sport. În scurt timp, tenisul în scaun rulant a devenit unul dintre cele mai populare din lume şi se integrează perfect cu tenisul clasic, meciurile putând avea loc pe orice teren standard şi fără modificări pentru rachete sau mingi.

În acest an se împlinesc 40 de ani de la prima partidă de tenis în scaun rulant, jucată de Brad Parks, iar în acest moment există un circuit de peste 170 de turnee printre care se numără şi Bucharest Open Wheelchair Tennis, Napoca Open Wheelchair Tennis, Oradea Open Wheelchair Tennis, ultimele două urmând a se desfăşura în august 2016.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii