Furturi de lemne în valoare de 1000 de euro în pădurile din Călăţele

61_o

În comuna Călăţele din judeţul Cluj s-au înregistrat în ultima săptămână defrişări ilegale ale mai multori proprietăţi private. Proprietarii pagubiţi au înştiinţat primăria, iar primarul, Vasile Tripon a anunţat că va încerca toate mijloacele de a găsi făptaşii sau măcar să stopeze furturile de acest gen.

Vasile Tripon, însoțit de președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, au efectuat sâmbătă, 5 aprilie, o vizită prin pădurile din comuna Călățele. Cu această ocazie au constatat, în primă fază, un perimetru cu aproximativ 20-30 de copaci tăiați ilegal dintr-o proprietate privată aflată în zona dintre Călăţele şi satul Dealul Negru..

S-a tăiat dintr-o proprietate privată în ultima săptămână aproximativ 20-30 de copaci. Nu se știe exact cine sunt făptașii. Problema este că nu mai au de unde lua din proprietățiile statului și acum au început să atace proprietățile private. Am anunțat poliția și luni vor ieși la constatare să vadă cine sunt făptașii. Hoții nu s-au dus cu transport mare ci sunt oameni din zonă care și s-au dus cu căruțele,” a declarat Vasile Tripon.

Situaţia este cu  atât mai gravă cu cât, la constatare s-au descoperit că lemnele furate se folosesc doar în construcţii şi nu sunt lemne de foc. Valoarea totală a pagubei se întinde până la 1000 de euro, în condiţiile în care, un metro cub de lemn de gater se vinde pe piaţa neagră cu 180-200 de lei, respective 50 de euro.

calatele50_o

S-au tăiat şi furat de lemne de construcții, nu lemne de foc. Este vorba de aproximativ 15-20 de metri cubi de pe o proprietate foarte mică în care s-a efectuat constatarea. Dacă mergeam să mai verificăm găseam multe mai multe și mai mari. În zonă se află jandarmi montani  care se ocupă cu paza pădurilor dar ei stau doar ”la pescuit”. Ei doar se plimbă din când în când ”, a mai adăugat primarul Tripon.

Pentru a-i lipsi de îngrijorare pe ceilalţi proprietari de terenuri cu pădure din zonă, primarul a anunţat că va încerca în săptămâna ce urmează să găsească ajutor împreună cu autorităţile locale, deşi întâmpină probleme în colaborarea cu jandarmii, care după declaraţia sa nu îşi fac meseria.

alatele_o

Mihaela Trif

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

1 comentariu