Funcţionarii din administraţia publică au încetat lucrul pentru o jumătate de oră

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a declanşat în această dimineaţă, între orele 10.00-10.30, o grevă de avertisment în primăriile şi consiliile judeţene din întreaga ţară.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate de faptul că niciuna dintre solicitările funcţionarilor nu a fost soluţionată de către Guvernul României. Aceştia solicită, printre altele, reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru salariaţii din administraţia publică locală, creşteri salariale şi pentru salariaţii din administraţia publică locală din România sau aplicarea legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

DSCN4995
La coadă la ghişeele închise

La ghişeele Primăriei de la ” Căsătorii” , de pe B-dul Eroilor, la ora zece şi un minut, erau deschise trei, din cele şase ghişee. Astfel, au fost închise pentru o jumătate de oră, doar cele de la informaţii şi “persoane juridice” . Şi aşa, greva de avertisment i-a luat prin surprindere pe clujeni.

“Ce să facem, trebuie să aşteptăm până la 10.30. Am vrut să plătim taxele, dar văd că nu vor să ne ia banii. Oricum, îi inţeleg, cu salarii de 8-9 milioane, n-au ce face bieţii oameni,” declara un clujean, Ilie Arion, în nasul căruia s-a închis ghişeul. Intervine în discuţie un alt bărbat:” Ne deranjează, fiindcă şi dacă nu e grevă, e tot la fel: aglomeraţie. Azi am vrut să plătesc impozitele, mi-am luat şi număr, dar încă n-am ajuns la ghişeu. Nu ştiu de ce fac grevă. Mi se pare greţos. Vii cu bănuţii de acasă, poate că nu mănânci – numai să le dai banii-  şi ei te umilesc…”

DSCN4997
Următorul pas: greva generală

Secretarul general al FNSA, Bogdan Şchiop, a declarat pentru Cluj Manifest că “la acţiunea de protest au participat doar membri de sindicat, astfel se explică faptul că în multe instituţii anumite ghişee sunt în continuare deschise. Ceilalţi angajaţi din administraţia locală nu sunt obligaţi, însa puteau s-o facă, în solidar cu noi. În fiecare judeţ există cel puţin o primărie de municipiu sau Consiliu Judeţean şi două primării de oraşe care au participat la protest. La aceştia se adaugă şi salariaţii de comune din judeţ. Din păcate, la nivel naţional, judeţele din sudul ţării, Dolj, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa n-au răspuns chemărilor noastre”.

Acţiunile de protest vor continua: “În cazul în care şi de această dată reprezentanţii Guvernului României desconsideră salariaţii din administraţia publică locală, avem în vedere strângerea de semnături pentru declansarea grevei generale”, a mai spus Secretarul general al FNSA.

La protestul de astăzi au participat aproximativ 30.000 de salariaţi din 1.850 de instituţii ale administraţiei publice locale.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii