Acasă Administrativ Fotografii din celula Monicăi Iacob Ridzi, de la Gherla. ANP: „Afirmaţia că...

Fotografii din celula Monicăi Iacob Ridzi, de la Gherla. ANP: „Afirmaţia că pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realităţii”

foto: ANP

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dat publicităţii miercuri imagini din camera infirmeriei Penitenciarului Gherla, unde a fost închisă Monica Iacob Ridzi, înainte de a fi transferată marţi la Spitalul Penitenciar Jilava. Instituţia precizează că acuzaţiile că pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespund realităţii.

ANP precizează că Monica iacob Ridzi a fost cazată în infirmeria Penitenciarului Gherla, de pe 17 februarie până luni, 2 martie, când a plecat către Penitenciarul Jilava, din motive medicale. Ridzi a stat în cameră cu încă o deţinută şi a urmat tratamentul prescris de specialişti înainte să intre la închisoare, conform ANP, citat de Gândul.

„Deţinuta a primit două pături din dotarea penitenciarului şi i-a fost aprobată cererea de a primi o pilotă de la familie. În cadrul Penitenciarului Gherla, inclusiv la Secţia Exterioară Cluj, temperatura medie în camerele de cazare este 220C. Fiecare cameră are în dotare un termometru şi zilnic temperatura camerelor este notată într-un registru special. Ca urmare a verificărilor efectuate în camera unde a fost cazată deţinuta, a rezultat faptul că afirmaţia conform căreia pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespunde realităţii, aceasta respectând normele igienico-sanitare”, precizează ANP.

foto: ANP

Instituţia mai arată că suma cheltuită de stat pentru un deţinut este de 535 de lei pe lună, în medie, sumă rezultată din prevederile bugetare ale ANP. Costul mediu cuprinde cheltuielile cu hrana deţinuţilor, utilităţile (energie electrică, gaze naturale, apă, CLU pentru încălzire şi preparare hrană), materialele pentru curăţenie, carburanţii, reparaţiile curente, medicamente, materiale sanitare, dezinfectanţi, piese de schimb, lenjerie şi accesorii de pat şi altele.

De asemenea, în anul 2014 contribuţia medie lunară la bugetul asigurărilor sociale de sănătate (CASS) pentru un deţinut a fost de 94 de lei, nu de 2.100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în ultimele zile, mai precizează ANP.

„În ceea ce priveşte respectarea drepturilor deţinuţilor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor este verificată periodic de Corpul de Control al  ministrului justiţiei, dar şi de organisme internaţionale, precum Comitetul pentru Prevenirea Torturii. Precizăm că ultima misiune de verificare din partea CPT a avut loc în luna iunie 2014”, mai arată ANP într-un comunicat de presă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version