Florian Walter, dat în consemn la frontieră. Omul de afaceri este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de 4,5 milioane de euro

Procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate au efectuat astăzi 28 de percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro. Anchetatorii vizează și societatea de salubrizare Romprest a omului de afaceri Florian Walter.

Florian Walter, patronul firmei de salubrizare Romprest şi fost acţionar la clubul de fotbal Dinamo şi fost patron al echipelor Universitatea Cluj și Petrolul PLoiești, s-a sustras urmăririi penale şi a fost dat în consemn la frontieră, a anunţat procurorul șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.

“Liderul grupării în acest moment se sustrage urmăririi penale. Sunt indicii că este în țară și oricum ne-am
luat măsurile necesare să rămână în țară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn la frontieră”, a spus Giorgiana Hosu.

Ea a explicat că firma de salubritate condusă de Florian Walter folosea circuite financiare fictive, prin
utilizarea de firme fantomă pentru subcontractarea unor lucrări de prestări servicii, iar muncitorii erau angajați la negru.

Firmele fantomă mai erau utilizate și pentru a retrage din conturi mari sume de bani, cu diverse justificări: achiziție de fier vechi, achiziții de cereale, creditări și recreditări de societate.

“Nu exista o evidență a personalului muncitor subcontractant, nu existau situații de lucrări. Furnizorii aveau la rândul lor furnizori, care nu declarau livrări sau care țineau înregistrări neconforme cu realitatea. Nu existau rapoarte zilnice de activitate, nu existau locuri de desfășurare a activităților de curățenie, numărul de persoane sau calificarea acestora”, a mai spus Hosu.

Ca exemplu, Giorgiana Hosu a arătat că, în numai două luni, compania de salubritate a fraudat bugetul de stat cu 20 milioane lei, prin crearea unui circuit fictiv format din patru societăți comerciale, fără documente, fără mijloace de transport, fără delegații.

“A fost un grup extrem de bine organizat, cu sarcini bine stabilite. Acest grup a fost coordonat de Florian Walter, inclusiv în demersul de finanțare a firmelor fantomă sau de creare a traseelor financiare. Suma totală supusă procesului de spălare a banilor este de 14 milioane euro. Acești bani au intrat în circuitul legal fie prin aport la capitalul firmei, fie prin depunerea în conturile a două societăți comerciale nerezidente din Canada și SUA”, a mai spus Giorgiana Hosu.

Florian Walter a fost actionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii