Agenția Națională Antidrog (ANA) lansează campania de prevenire și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri ‘FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS – 2016 !’
Campania este organizată de ANA, în parteneriat cu Asociația Carusel, în perioada 29.07-29.08.2016, la Vama Veche. Aceasta este cea de a 9-a campanie estivală inițiată pe Litoralul Mării Negre și cea de a 6-a campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Vama Veche.
Ca element de noutate, în acest an, campania își propune promovarea serviciilor comunitare de asistență integrată pentru consumatorii de droguri, prin modalități de diseminare specifice campaniilor media.
Vama Veche este cunoscută pentru atmosferă să, care atrage un număr mare de tineri, creându-se astfel condițiile unui consum riscant de droguri legale și ilegale.
Campania are următoarele obiective:
reducerea riscurilor și consecințelor asociate consumului de droguri, ca abordare de sănătate publică, prin implementarea, pe litoral, a unei campanii în anul 2016;
creșterea accesibilității serviciilor de asistență integrată a consumatorilor de droguri prin promovarea acestor servicii în cadrul unei campanii media implementate la nivel național, în anul 2016.
Din punctul de vedere al conceptului de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, activitățile desfășurate în această campanie sunt următoarele:
— Informare, educare și consiliere în vederea reducerii riscurilor asociate consumului de droguri;
— Schimb de seringi;
— Distribuire de prezervative;
— Referiri către servicii de asistență medicală, psihologică și socială.
Echipele de implementare a campaniei, compuse din psihologi, asistenți sociali, medici și juriști, vor amplasa un cort fix de lucru în zona punctului Salvamar din Vama Veche, de la care se va pleca pe teren (plajă, terase, spațiile de desfășurare a concertelor) pentru a fi diseminate materialele de informare și pentru a dialoga cu tinerii despre riscurile asociate consumului de droguri. Membrii echipei au experiență în lucrul cu consumatorii de droguri și vor asigura, pe lângă acțiuni de informare, și discuții libere de la egal la egal ‘nemoralizatoare’, sesiuni de consiliere psihologică și socială individuală și /sau de grup.
Campania include și o componentă de servicii pentru consumatorii de droguri injectabile: informare despre injectarea corectă, riscuri asociate injectării, schimb de seringi, distribuire de prezervative și echipament medical steril de injectare. Pentru asigurarea confidențialității, distribuția și/ sau schimbul de seringi se vor face în interiorul cortului.
***
Necesitatea realizării campaniei este fundamentată din punctul de vedere al prevalenței consumului de droguri la nivel național și al studiilor referitoare la comportamentele vizând HIV și hepatitele virale de tip B și C în rândul consumatorilor de droguri injectabile. Conform indicatorului epidemiologic Bolile infecțioase asociate consumului de droguri, din analiza cazurilor de consumatori actuali de opiacee injectabile (care și-au administrat drogul în ultimele 30 de zile), admiși la tratament în 2014, rezultă următoarele informații privind prevalența HIV, HVB și HVC în rândul acestei sub-populații: în funcție de statusul serologic auto-declarat de beneficiari, în anul 2014, se înregistrează o prevalență a HIV de 26,5%, a HVC de 65,2% și a HVB de 10%, cifre similare cu cele înregistrate în cazul întregii populații de consumatori de droguri injectabile aflați în tratament. Analiza de tendință a prevalențelor înregistrate pentru bolile infecțioase în rândul consumatorilor de opiacee injectabile aflați în tratament indică evoluții foarte apropiate de cele ale întregii populații de consumatori injectabili aflați de-a lungul timpului în serviciile specializate de asistență, consumul de opiacee (preponderent de heroină) fiind modelul tradițional de consum injectabil în România.
‘FĂRĂ RISCURI ÎN PLUS ! — 2016’ este o campanie de prevenire și de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri, prevăzută în documentele de politici publici în materia reducerii cererii de droguri, adresată în primul rând persoanelor care deja au inițiat consumul. Conceptul de reducere a riscurilor este o abordare de sănătate publică, care se concentrează mai mult pe reducerea consecințelor nefavorabile (negative) ale consumului de droguri decât pe abstinență.
În România, sistemul de asistență medicală, psihologică și socială adresat consumatorilor de droguri este împărțit pe trei niveluri de intervenție. Primul nivel reprezintă principala cale de acces la sistemul de asistență, având ca obiectiv general reducerea riscurilor asociate consumului de droguri. Importanța acestui nivel este subliniată de intrarea în contact și atragerea populației din afara rețelei de tratament, asigurarea vigilenței epidemiologice, reducerea consecințelor negative ale consumului de droguri, diminuarea conflictelor sociale, facilitarea creșterii motivației pentru schimbare în scopul inițierii unui tratament adecvat.