programele scolare

Elevii din patru şcoli clujene vor învaţă în clădiri renovate

Primăria Cluj-Napoca a demarat lucrările de modernizare din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” la trei școli: şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Aceste lucrări vor fi finalizate până la începutul noului an şcolar, în luna septembrie.

Prin acest proiect se are în vedere asigurarea calităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de acces la educaţie. 2866 de elevi vor beneficia în final de pe urmă realizării infrastructurii acestor şcoli. Bugetul total al proiectului (pe cele trei unităţi de învăţământ) este de 62.522.747,45 lei din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 48.559.740,32 lei, iar 11.996.753,25 lei reprezintă TVA (care se recuperează ulterior). Contribuţia municipiului în proiect este de 1.966.256,87 lei.

La Liceul Teoretic „Avram Iancu” lucrările au început în 4 iunie 2015 şi sunt executate de firma SC CECONI SRL. Termenul de finalizare era aprilie 2016, lucrările urmând a fi finalizate cel mai probiabil în luna august.

„Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini performanţă învăţământului clujean. La liceul Avram Iancu este vorba despre o investiţie de 11,2 milioane de lei, din care 8,7 milioane de lei sunt bani alocaţi de la Uniunea Europeană”, a precizat primarul Emil Boc în legătură cu lucrările de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”.

La această şcoală învaţă 1113 elevi. În prezent, din cauza lipsei spaţiului, elevii ciclului primar şi gimnazial sunt nevoiţi să frecventeze ore după-masă. Odată cu reabilitarea şcolii, se va rezolva şi problema spaţiului deoarece proiectul prevede suplimentarea unităţii cu 16 săli de clasa, cuprinse într-o clădire nouă, cu un regim de înălţime P+ 2E. Pe lângă această structura nouă, se va realiza şi o sala de sport modernă. De asemenea, acest proiect va aduce şi următoarele dotări pentru şcoală: mobilier nou (343 buc.), echipamente specifice sălii de sport (123 buc.), achiziţionarea de echipamente IT (110 buc.).

La celelalte două şcoli din cadrul proiectului „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, respectiv şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” lucrările au început în 6 iulie 2015 şi sunt realizate de Asocierea SC COLDEA CONSTRUCŢII SRL + SC GRUP ENERGOINSTAL SĂ + SC DAVĂ INVEST SRL.

La liceul Mihai Eminescu, constructorul şi-a luat angajamentul că va finaliza o parte din lucrări, astfel încât elevii să îşi poată desfăşura activitatea. La începutul anului şcolar 2015-2016 însă, şcoala era un imens şantier, cu praf şi moloz, iar desfăşurarea activităţii educaţionale s-a dovedit a fi imposibilă. Din acest motiv şcoala s-a închis, iar elevii au fost înghesuiţi în alte unităţi de învăţământ. Liceul Teoretic Mihai Eminescu a devenit un şantier dezolant, elevii şi personalul didactic, fiind mutat în regim de urgenţă la Colegiul Tehnic Anghel Saligny, într-o clădire fost internat. Abia în noul an şcolar elevii liceului Mihai Eminescu se vor putea întoarce în clădirea proaspăt reabilitată.

Valoarea contractului de lucrări este de 12.178738 lei fără TVA (15.101.635 lei cu TVA).

Lu crările de reabilitare presupun mansardarea corpului principal existent şi extinderea acestui corp pe latura vestică, la acelaşi regim de înălţime (P+1), extinderea sălii de sport, realizarea unei săli multifuncţionale, de festivităţi, conferinţe şi 11 săli noi de clasa şi cabinete/laboratoare. În plus se va achiziţiona şi mobilierul şi echipamentele specifice pentru dotarea noilor săli de clasă.

În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare de la Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, valoarea contractului este de 19.039.978 lei fără TVA (23.609.572 lei cu TVA).

Se va realiza etajarea corpurilor C şi D (mai noi) şi realizarea a două extinderi P+3, una între corpurile A şi B şi altă între corpurile B şi D, se va construi o sală multifuncţională, de festivităţi conferinţe şi 20 de noi săli de clasă şi cabinete/laboratoare .

Contractul pe fonduri europene acoperă doar lucrările finalizate până la sfârşitul anului 2015, tot ce s-a realizat ulterior va fi finanţat din fondurile proprii ale Consiliului local.

Pe lângă aceste trei şcoli, Primăria Cluj-Napoca a ridicat o clădire nouă care va găzdui şcoală gimnazială Ion Bob.

Primăria Cluj-Napoca a investit 7.500.000 lei pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii de pe strada Memorandumului 22. Clădirea are 14 săli de clasa, 2 laboratoare şi alte dotări specifice procesului educaţional.

„Mulţumesc clujenilor pentru că din banii lor a fost realizată această investiţie în educaţie.De asemenea, Primăria are în derulare proiecte în valoare de peste 10 milioane de euro pentru reabilitarea şi modernizarea altor unităţi educaţionale din municipiul Cluj-Napoca”, a declarat primarul Emil Boc.

În anul şcolar 2015-2016, cursurile Şcolii ”Ioan Bob” s-au desfăşurat atât în clădirea de pe stradă Episcop Ioan Bob, cât şi într-un spaţiu de pe Bd. Eroilor 16, alocat prin HCL nr. 311/2015 până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului de pe stradă Memorandumului nr. 22.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii