armata nationala

Echipa României la “Invictus Games Toronto 2017”

Militarii răniți în misiuni interne sau internaționale au fost invitați să participe ca membrii ai echipei României la Invictus Games Toronto 2017, în cadrul unei videoteleconferințe. Aceasta s-a desfășurat în București și alte cinci garnizoane (Cluj-Napoca – Comandamentul Diviziei 4 Infanterie; Buzău –  Comandamentul Diviziei 2 Infanterie; Brașov – Comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte; Craiova – Comandamentul Brigăzii 2 Infanterie și Constanța – Comandamentul Flotei).

            În cadrul acestui proiect, au fost  încurajaţi atât militarii să facă parte din “Invictus Team România”, indiferent de tipul de dizabilitate pe care o au, cât şi familiile acestora, care le vor putea fi alături atât pe timpul pregătirii şi antrenamentelor, cât şi în timpul competiţiei din Canada.

            Invictus este o inițiativă a prințului Henry al Marii Britanii, o variantă militară a Jocurilor Paralimpice. Astfel acest eveniment sportiv internaţional este dedicat în exclusivitate militarilor invalizi/răniţi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne. Prima ediție a fost organizată în 2014, apoi în 2015, iar la ediția de anul acesta, organizată în Statele Unite ale Americii, a participat pentru prima dată și România cu un număr de 4 militari.

În anul următor Invictus Games se va organiza la Toronto în perioada 24-30 septembrie. Acestă competiție are în vedere mai multe discipline sportive,  adaptate persoanelor cu dizabilităţi, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din poziţia şezând, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

Există o procedură de selecție și constituire a lotului României care se va desfășura în mai multe etape.

La teleconferință au participat ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, care nu doar că și-au exprimat admirația și respectul față de militarii răniți/cu dizabilități, dar i-au și încurajat să participe ca și reprezentanți ai României la Invictus Games 2017.

 În cadrul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” (Cluj-Napoca) sunt 26 de militari răniți în teatrele de operații, dintre care 19 au fost prezenți la acest eveniment. De asemenea 6 dintre militari au aderat la spiritul Invictus și se vor înscrie pentru a participa la selecție.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, dl. General Maior Ioan Manci, a declarat că la nivelul Diviziei 4 Infanterie “Gemina” acest proiect a fost primit cu mare interes de către militari: “ Sigur că nu e ușor mai ales când suferim de un handicap să ne implicăm în asemenea competiție, dar iată că spiritul de competiție, spiritul de luptător este prezent și astăzi  și de aceea ii admiram. Vreau sa aduc mulțumiri tuturor familiilor lor care au fost alături de ei”.

 

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii