alin tise banner

Duminica Florilor sau Floriilor, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele

florii

Floriile sau Duminica Stâlpărilor este cea mai importantă sărbătoare dinaintea Paştelui. Biserica creştină sărbătoreşte în această zi, Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, dar şi pe cei cu nume de flori.

Menţionată pentru prima dată însecolul al IV-lea, sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul unui an bisericesc, totodată deschizătoarea „Săptămânii Mari” după cele 40 de zile de post.

În sâmbăta din ajunul sărbătorii, se fac pomeniri pentru sufletele celor care nu se mai află printre noi. Această sâmbătă mai este numită şi Moşii de Florii.

Tot în această zi, credincioşii culeg ramuri de salcie înmugurită sau mâţişoare pe care le împodobesc şi le duc la biserică pentru a fi sfinţite de preot, după care sunt luate acasă pentru a-şi împodobi icoanele, uşile sau ferestrele caselor.

Peste 1,4 milioane de români îşi serbează onomastica cu prilejul acestei sărbători

Cu ocazia Sărbătorii Floriilor peste 1,4 milioane de români îşi aniversează onomastica. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din cei 1.487.510 de români sărbătoriţi de Florii, 853.043 sunt femei, iar 634.467 sunt bărbaţi, citează Mediafax.

Cei mai mulţi dintre români poartă numele de Florin – 334.634, urmat de Viorel –146.328 şi Viorica – 146.268. Alte nume de flori frecvent întâlnite în  rândul bărbaţilor sunt Florea, Florentin, Bujorel, iar în rândul femeilor Viorica, Florentina, Florica.

 

Antonia Georgiana Duma