alin tise banner

Domeniu schiabil la Bâlea Lac

Domeniul schiabil Bâlea ar putea aduce 150 de kilometri de pârtie în masivul Făgăraş. Salutăm iniţiativa Ministerului Turismului de a demara acest proiect pentru care s-a făcut o primă documentare tehnică în anul 1974, dar care nu a fost realizat. Ne bucură vizita ministrului Turismului, Mircea Dobre, la Bâlea Lac, pentru a studia îndeaproape potenţialul turistic al acestei zone şi pentru a discuta problemele tehnice şi juridice.

La întâlnire au fost invitaţi toţi cei implicaţi în realizarea acestui proiect. Domeniul schiabil Bâlea este prioritar în lista celor trei proiecte de interes naţional şi 143 depuse de administraţiile locale, ce vor putea primi finanţare în cadrul Master Planului pentru Turism.

‘Noi aşteptăm de 20 de ani acest proiect. Cred foarte mult în acest proiect, mai ales pentru că natura confirmă în fiecare an că zăpada persistă aici pe o perioadă mai lungă decât în alte staţiuni. La Bâlea Lac avem zăpadă până în luna iunie. Mă bucur să văd că în sfârşit am ajuns şi noi la rând, pe lista priorităţilor, iar zona Bâlea va fi în atenţia autorităţilor centrale, pentru a pune în aplicare un proiect care a-nceput acum 50 de ani. Cu siguranţă, acum 50 de ani cei care au analizat potenţialul turistic şi schiabil au făcut-o cu mult profesionalism şi au ajuns la concluzia că acest domeniu schiabil se poate realiza cu tehnologia şi cu ştiinţa de atunci, deci, cu siguranţă că se poate face mult mai mult cu tehnologia şi cu ştiinţa de acum. Acest proiect va ajuta această zonă, dar va ajuta şi România să aibă 150 de kilometri de pârtie într-o staţiune montană care astfel va fi competitivă cu marile staţiuni de schi din Austria sau Elveţia. Este un proiect foarte important pentru noi. Sperăm şi ne dorim ca acest lucru să se întâmple. Vom contribui cu tot ce ne stă în putinţă ca acest proiect să se realizeze. Un prim pas este făcut. Mai este un drum lung, dar cu voinţă şi cu încredere se va ajunge la realizarea lui’, declară Arnold Klingeis, iniţiatorul proiectului Hotel of Ice Bâlea Lac.

Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac atrage în fiecare sezon mii de turişti din România şi din întreaga lume. Ajuns la cea de-a treisprezecea ediţie, Hotelul de Gheaţă abordează în acest sezon tematica muzicală, prin designul camerelor. Sculpturile în gheaţă reprezintă vedete ale muzicii româneşti şi internaţionale. Corina Chiriac, Holograf, Manfred-Michael Seiler (Dragonul), Freddie Mercury şi membrii trupei Queen, Elvis Presley, Michael Jackson, Prince, ABBA, Madonna, Peter Maffay, BZN şi The Rolling Stones sunt artiştii cărora li s-a dedicat câte o cameră în Hotelul de Gheaţă în această iarnă, la Bâlea Lac.