Acasă Social “Doar CĂLUGĂRII și POEȚII nu se gândesc la MOARTE ca la ceva...

“Doar CĂLUGĂRII și POEȚII nu se gândesc la MOARTE ca la ceva MORBID”

“Doar călugării și poeții nu se gândesc la moarte ca la ceva morbid”, declară Costion Nicolescu, doctor în teologie la conferința intitulată Poezie și Prietenie care a avut loc astăzi la, la ora 20,00, în Amfiteatrul A2 al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca.

Conferința a debutat cu rostirea rugăciunii Tatăl Nostru, după care au avut loc cele mai interesante discuții despre poezie și prietenie cu conotații religioase despre care, invitați speciali precum Costion Nicolescu, publicist și doctor în teologie și Lumia Beligan – actriță a Teatrului Național din București, fiică a lui Radu Beligan, mare actor român și a Maricăi Beligan – scriitoare, (a jucat în Baltagul și joacă în prezent în Egoistul, alături de tatăl său).

Domnul Nicolescu a îmbinat religia cu poezia și prietenia într-un mod incredibil, exprimând-o prin câteva declarații frumoase care cu siguranță au ajuns la sufletele participanților din sală. Am ales câteva dintre ele să vi le prezint și vouă: „ Am ajuns la Biserică prin poezie”, “Teologia poetică are suflet, are ardere”, “Nu poți fi frumos dacă nu ești bun sau invers”, “Făt-Frumos e Dumnezeu, niciodată nu moare”, “Poeții nu descriu lumea, ci o descoperă”, “Ne înfățisăm celorlalți prin cuvinte și tăcere”, “Răul final e altul de unde am plecat, e mai îmbogățit cu tot ce am făcut noi în viață. E minunat asta!”, “Hristos la început a fost cuvântul. E tulburător!” sau “E atât de luminos Dumnezeu, încât te orbește cu lumina Lui și vezi întuneric!”. Părintele Ciprian din Cluj-Napoca afirmă despre el faptul că l-a cunoscut ca pe un prieten!

Pe de altă parte, Lumia Beligan a recitat câteva poezii religioase, atât de frumos și cu atâta patos încât puteai vedea lacrimile în ochiii celor din sală. În paralel, domnul Nicolescu trăia aceste poezii, gesticula prin limbajul corpului fiecare sentiment care era transmis de poezie și asta datorită ritmului și intonației Lumiei Beligan: “ surprinde ritmul, viața dinăuntru care te scoate din amorțeală”, precizează acesta despre Lumia.

“Scopul pentru care mă aflu în seara asta aici este să aflu cât mai multe despre poezie și cum reușește poezia să se îmbine cu religia, astfel încât să te apropii și mai mult de Dumnezeu”, afirmă Teodora Popa, studentă la UMF Cluj și participantă la acest eveniment.

Evenimentul a fost organizat de Biserica Ortodoxă a Studenților din Cluj-Napoca și Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români filial Cluj (ASCOR – Cluj).

Adelina Cujbă

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version