Curtea Constituţională decide mâine soarta alegerilor locale

By | Published | Niciun comentariu

Miercuri, 4 mai, Curtea Constituţională a României va discuta excepţia de neconstituţionalitate a două articole din Legea alegerilor locale, dintre care şi cel care vizează alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Concret, excepţia înregistrată la CCR vizează prevederile art. 50 alin. 2 şi art. 101 alin. 2 şi 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

Astfel, la art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede că „pentru funcţia de primar candidaţii independenţi trebuie să prezinte o listă de susţinători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, dar nu mai puţin de 100 în cazul comunelor, 500 în cazul oraşelor şi 1.000 în cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în cazul municipiului Bucureşti”.

Pe de altă parte, la art. 101 alin. 2 se arată că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, iar la alineatul 3 se precizează că, “în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie”.

Sesizările au fost depuse de jurnalistul Liviu Avram, unul dintre candidaţii la Primăria Generală, care spune că şi-a depus în mod deliberat candidatura fără lista de semnături impusă de lege, a cerut Curţii Constituţionale să analizeze şi articolul de lege prin care s-a stabilit că localele se desfăşoară într-un singur tur.

O acţiune judiciară similară a întreprins şi PNL, care a depus în 9 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale. Totodată, liberalii au ridicat şi ei o excepţie de neconstituţionalitate privind alegerile în două tururi de scrutin, însă instanţa nu a admis-o motivând că nu are legătură cu cauza.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *