Acasă Stiri Cum se prepară ceaiul ?

Cum se prepară ceaiul ?

Ceaiul este o băutură care te calmează dacă eşti agitat, te motivează dacă nu ai suficientă energie, te binedispune sau te ajută să treci peste o răceală. Dar oare de unde provine această băutură miraculoasă?
Ceaiul este produsul finit obţinut din infuzia frunzelor plantei Camellia Sinensis, dar noi îl numin generic ,, ceai ”.

Există două legende referitoare la descoperirea ceaiului. Prima zice despre împăratul Shen Nung care circulând prin ţară, să îşi viziteze teritoriile i s-a scuturat în apa fierbinte două frunze de ceai şi consumând această băutură şi-a dat seama că îl învigorează şi au început să prepare şi să servească ceaiul.

Cealaltă legendă spune despre Bodhidharma care a fost un călugăr renumit şi care, din cauza faptului că în timpul meditaţiei a adormit, la un moment dat şi-a smuls pleoapele şi le-a aruncat în ţărână. Despre locul în care le-a aruncat, se zice că a apărut acest tufiş cu proprietăţile pe care le are planta de ceai şi de atunci , de altfel budismul şi zen-budismul, au făcut cunoscut ceaiul şi prin cultura aceasta au promovat în lumea largă obiceiul de a se consuma ceai.

Camellia Sinensis ne dă mai multe grupe de ceai : verde, negru, alb şi matcha. Matcha este ceaiul pudră al ceremoniilor japoneze despre care se spune că are al cincilea gust.

Fiecare grupă de ceai are modul aferent de preparare, începând de la temperatura apei până la timpul de infuzare. Trebuie să avem grijă, mai ales la ceaiurile albe care sunt cele mai delicate ceaiuri, să nu opărim planta, să nu folosim apă fierbinte decât la ceaiurile negre.

Pentru grupa de ceai negru şi verde e necesar două grame la 250 ml apă. La ceaiul negru avem nevoie de apă fierbinte, imediat după ce a atins punctul de fierbere e în regulă să folosim frunzele, respectiv, ţinem la infuzat trei minute.

La ceaiul verde infuzarea durează maxim trei minute, dar se recomandă două minute. Ceaiul alb doar două minute, iar la rooibos putem depăşi trei-patru minute, nu conţine teină şi atunci nu devine amărui sau de neconsumat. La ceaiurile de fructe şi amestecurile de herbal timpul de infuzare e mult mai lung, până la cinci-şase minute.

Modul corect de servire este cel al regiunii. De exemplu, în Japonia se bea foarte mult ceai verde şi niciodată nu vor pune zahăr în el. Europenii obişnuiesc să consume mult zahăr, respectiv sunt combinaţii de ceaiuri care conţin fructe caramelizate care sunt puţin dulcege. În general, ceaiul negru, de la clasic la aromat, merge şi servit cu lapte, frişcă sau puţin zahăr. Ceaiul verde poate fi consumat cu zahăr sau lămăie, dar se recomandă ca ceaiurile să fie servite fără zahăr ca să se poată simţi gustul..

Carmen Bizău

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Exit mobile version