„Cum să generezi un cortex cerebral uman în laborator?”, o prelegere a unuia dintre cei mari cercetători români

Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive de la Departamentul de Psihologie, din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, a UBB, organizează joi, 14 aprilie, ora 16.00, în Aula Magna a UBB (str. M. Kogălniceanu, nr.1, et.2), prelegerea cu titlul „Cum să generezi un cortex cerebral uman în laborator?”, susținută de dr.Sergiu P. Pașca.

Evenimentul vizează cercetările realizate de Sergiu Pașca, care sunt rezultatul investigării a dezvoltării cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul și schizofrenia.

Sergiu Pașca este absolvent al Facultății de Medicină în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și cercetător postdoctoral la Universitatea americană Stanford la Departamentul de Psihiatrie și Științele Comportamentale. La vârsta de 31 de ani a plecat în Statele Unite ale Americii, unde fost desemnat în 2013 cel mai bun student român din străinătate, după care și-a înființat propriul laborator de cercetare numit „Paşca Lab”.

Labortatorul cercetează mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Înainte de plecarea sa în SUA, a predat seminarii de neuroștiințe la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Pașca este primul neurobiolog care a folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienți cu autism. De asemenea, a dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman in condiții de cultură.

Laura Ciobăniță

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii