Consiliul local Cluj-Napoca pierde terenul de pe Valea Gârbăului

Ministerul Apărării Naționale va lua înapoi în administrare terenul de pe Valea Gârbăului, acolo unde trebuiau să fie construite locuințe ANL.

Terenul din Valea Gârbăului a fost transferat de Guvern, prin Hotărârea nr. 628 din 30 iunie 2010 municipalităţii din Cluj Napoca, care s-a angajat ca până în iunie 2013 să construiască un ansamblu de locuinţe de 2.300 unităţi locative, din care minim 920 să fie preluate şi administrate de Ministerul Apărării Naţionale. Cum municipalitatea nu a reușit să își îndeplinească obligațiile, terenul va reveni în administrarea MAPN.

Trei ani pentru construcția a 2300 de locuințe și a unui centru medical

În 2010, primarul de atunci, Sorin Apostu, anunța că se vor construi 2300 de locuințe de tip ANL, dar și un centru medical.

Această suprafaţă urma să servească pentru două funcţionalităţi majore, respectiv construcţia de locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi un centru medical.

„Oraşul are această rezervă de teren pe care poate să-l pună la bătaie pentru cei care doresc să construiască clinici medicale, mici spitale. Ar pune astfel la dispoziţie ceva ce oraşul nu are şi ni s-a cerut de multă vreme”, a explicat în 2010 arhitectul Adrian Iancu.

Prin hotărârea nr 93/2009, modificată prin Hotărârile nr. 192/2010 și 250/2010, Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat solicitarea de trecere a unui teren situat în municipiul Cluj-Napoca, Valea Gârbăului, în suprafață de 126.976 mp din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Apărării Naționale, în domeniul public al Municipiului Cluj-Napoca, în vederea sistematizării zonei, realizării unor obiective de interes public și a constuirii de locuințe, inclusiv prin programul A.N.L.

Consiliul local avea obligația de a transfera Ministerului Apărării Naționale 40% din totalul locuințelor construite pe terenul transmis, dar nu mai puțin de 920 de unități locative împreună cu terenul aferent acestora în maxim 3 ani de la realizarea transferului. În cazul în care nu se respecta destinația imobilului transmis, acesta revenea în administrarea Ministerului Apărării Naționale.

În cei trei ani au fost parcurse o serie de etape în scopul realizării obiectivelor propuse, respectiv: terenul a fost înscris în CF în proprietatea publică a Municipiului Cluj-Napoca, în administrarea Consiliului local. Au fost emise avizul de oportunitate pentru introducerea în intravilan, Certificatul de Urbanism și Planul Urbanistic Zonal.

A fost întocmit raportul de mediu, în baza căruia a fost obținut avizul de mediu de la Agenția Regională de Protecția Mediului. A fost întocmită tema de proiectare și documentația de licitație pentru elaborarea studiului geotehnic și a studiului de fezabilitate pentru construirea de locuințe, instituții și servicii de interes public, lucrări tehnico-edilitare de incintă, viabilizare, precum și caietul de sarcini pentru lansarea licitației.

Raportat la etapele care trebuiau parcurse în continuare s-a estimat că termenul de trei ani nu va putea fi respectat, fiind necesară prelungirea acestuia, motiv pentru care Consiliul local a aprobat în 2013 o hotărâre prin care termenul a fost modificat de la trei la șapte ani.

Răspunsul MAPN a fost că nu este posibilă inițierea unui proiect de act normativ pentru prelungirea termenului, deoarece terenul a revenit în administrarea Ministerului ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor asumate de autoritatea locală. Cu toate acestea, Ministerul și-a arătat disponibilitatea pentru retransmiterea imobilului către autoritatea locală.

Terenul de pe Valea Gârbăului, folosit pentru grătare și festivaluri
În 2014 locația de pe Valea Gârbăului a fost solosită pentru ieșiri la iarbă verde și pentru festivaluri.

”Vreau să le prezint clujenilor modul în care pot să își petreacă ziua de 1 Mai într-o atmosferă de picnic. Aici pe Valea Gârbăului, pe 4 hectare s-au amenajat 18 grătare, butoi cu apă potabilă, toalete ecologice, parcare. Totul pentru ca să fie voie bună și distracție și clujenii să petreacă momente plăcute în aer liber. Toți clujenii sunt așteptați de 1 Mai, la un mic, la un grătar, la o bere sau la o partidă de fotbal”, a declarat atunci Emil Boc

În 2014 a avut loc prima și singura ediție a Festivalului Peninsula la Cluj-Napoca. Cum festivalul nu s-a ridicat la nivelul succesului avut la edițiile anterioare de la Târgu Mureș, nu a mai avut o a doua ediție. De altfel, chiar și în 2014 festivalul s-a organizat cu acordul MAPN, deoarece terenul urma deja să fie restituit.

Procesul de revenire a terenului în administrarea MAPN a durat mai mult, astfel că în 2015, un nou festival se organiza pe Valea Gârbăului, Delahoya.

Terenul va reveni în administrarea Consiliului local Cluj-Napoca
Municipalitatea oferă asigurări că acest teren va reveni în administrarea Consiliului local pentru continuarea proiectului inițial, bazându-se pe deschiderea MAPN pentru retransferarea acestui teren.

În acest sens, a și fost elaborat un proiect de hotărâre prin care se cere transmiterea terenului din administrarea MAPN în administrarea Consiliului local. Totuși, procesul ar putea fi unul de lungă durată, și mai mult poate fi pierdut în favoarea CJ Cluj, dacă va exista o cerere de transfer. În 2010, președintele CJ Cluj de atunci, Horia Uioreanu, anunța că și-ar dori terenul în administrare pentru a amenaja o bază de agrement.

”Acolo vom amenaja o zona de agrement, plimbare, timp liber, se pretează foarte bine pentru așa ceva. Urmează să facem o cerere la MAPN pentru că protocolul incheiat cu primărie se incheie in august. Nu s-au indeplinit condițiile protocolului. Acolo trebuiau făcute unităti locative, iar o parte trebuiau predate MAPn pentru locuinte de servici. Termenul contractual se incheie, MAPN va incheia contractul cu Primaria, iar noi vom face o cerere de preluare a terenului si sperăm să fie aprobată”, declara Uioreanu

Proiectul de pe Valea Gârbăului este un alt proiect ratat de municipalitatea clujeană. Acest proiect trebuia finalizat în 2013, dar în 2016 nici măcar nu a fost început, iar Consiliul local pierde 126 mp de teren. Există deschidere pentru reluarea proiectului, însă acesta va fi un proces de lungă durată, timp în care Cluj-Napoca pierde șansa constuirii unor locuințe.

Clujul pare incapabil să promoveze proiecte viabile care să fie ulterior finanțate prin Agenția Națională pentru Locuințe. Ultimele locuințe tip ANL au fost date în folosință în 2007. Explicația primăriei este că ANL nu mai finanțează proiecte pe terenurile identificate de municipalitatea clujeană, acesta fiind de altfel și motivul pentru care proiectul de pe Valea Gârbăului a eșuat.

La momentul anunțării acestui proiect, la Cluj au fost prezenți Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea și Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea.

Investiţia estimtă la 69 de milioane de euro, adică 30.000 de euro pentru un apartament urma să fie asigurată de ministerul condus de Udrea, iar primăria trebuia doar să asigure cheltuielile necesare viabilizării terenului şi asigurarea utilităţilor.

Udrea era foarte optimistă la acea vreme în privința realizării acestui cartier de locuințe pentru tineri.

„Va fi un proiect frumos, locul e neaşteptat. Vor fi fericiţi clujenii ce vor sta aici pentru că sînt în mijlocul naturii. Localitatea învecinată Floreşti se va putea dezvolta mai mult pornind de la realizarea acestui cartier”, a declarat Udrea.

Totul a rămas însă la stadiul de proiect și promisiuni, iar banii pentru locuințe nu au mai fost alocați niciodată. Emil Boc a anunțat că nu renunță la acest proiect și încă are speranțe că într-un final va putea fi demarat.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii