Consiliile Locale nu mai pot ridica masinile parcate neregulamentar

In lipsa locurilor de parcare suficiente marile orase din Romania se confrunta cu problema ridicarii masinilor parcate in locuri nepermise. Mai mult decat atat, soferii sunt nevoiti de multe ori sa plateasca si o amenda pentru recuperarea masinii. Avocatul Poporului vine cu o veste buna pentru toti cei patiti si pentru posibilele viitoare ‘victime’.

Avocatul Poporului a sesizat instanța supremă pe aceasta problema deoarece sanctiunile pentru parcatul ilegal sunt stabilite de consiliile locale. Ori Avocatul Poporului spune că doar Guvernul poate decide astfel de sancţiuni. Astfel soferii care au platit amenzi pentru masinile lor ridicate vor putea fi despagubiti de stat.

„Potrivit unei orientări jurisprudenţiale majoritare, hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, constatarea şi aplicarea contravenţiilor sunt lovite de nulitate întrucât stabilesc şi sancţionează contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere, domeniu reglementat de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată Avocatul Poporului.

Potrivit Avocatului Poporului, deciziile pentru sancţionarea celor care încalcă legea circulaţiei trebuie reglementate doar de Guvern, prin lege, nu de consiliile locale. Ceea ce înseamnă că şoferii pot obţine în instanţă anularea deciziilor de ridicare a maşinilor. Mai mult, cei care au plătit ca să-şi recupereze vehiculele ar putea obţine despăgubiri în justiţie.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

1 comentariu

  • Avocatul poporului e prost sau e prost? De cand “reglemeteaza guvernul prin lege”? Prin lege reglementeaza parlamentul…