Comuna Apahida, îngropată în gunoaie

Locuitorii comunei Apahida se confruntă cu o criză a gunoaielor ce s-a declanșat din ianuarie 2016. Firma de salubritate care se ocupă de ridicare gunoaielor din comună, Strict Prest, refuză să mai ridice gunoiul celor care au datorii. Iar după mormanele de gunoaie din comună, se pare că cei rău-platnici sunt destui.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Primarul comunei, Grigore Fati a propus o soluție ce a fost experimentată în lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Astfel a fost instituită o taxă, aceiași pentru toți cetățenii, iar Primăria s-a angajat să plătească lunar taxa către firma de salubritate, urmând să își recupereze ulterior banii de la cetățeni.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

Situația gunoaielor din comuna s-a rezolvat, dar a apărut o altă problemă. Consilierii locali PNL, cei care au majoritatea în Consiliul local, au considerat că astfel se aduc prejudicii bugetului de stat. Cei care nu și-au plătit gunoaiele înainte nu le plăteau nici acum, astfel că Primăria nu și-a acoperit sumele de bani virate firmei de salubritate. Din acest motiv, la ședința din decembrie 2015 au refuzat de prelungească acest aranjament, revenindu-se la vechea formă de plată a gunoaielor, respectiv direct către firma. Astfel că gunoaiele nu s-au mai adunat, iar situația a devenit alarmantă.

foto: clujmanifest.ro
foto: clujmanifest.ro

”Ne confruntăm cu o criză a gunoaielor, nu doar în Apahida ci în intreg județul.  La Apahida problema este că o parte dintre locatari nu au contracte și nu doresc să plătească ridicarea gunoiului astfel că firma de salubritate a refuzat să mai ducă gunoiul. Nu am dorit să apelez la acțiuni polițienești de genul cine, cât, unde aruncă gunoiul. Am introdus o taxă specială, perfect legală potrivit Legii 101/2006. Am extins această taxă pentru toți cetățenii deoarece am obținut un preț foarte bun 12 lei/gospodaărie și 6 lei acolo unde este o singură persoană. Probabil este cel mai mic preț din județ. În trei luni de zile au dispărut gunoaiele de pe marginea râurilor, pârâurilor și drumurilor”, a declarat primarul Grigore Fati

Cea mai mare problemă este pe strada Republicii acolo unde s-au adunat grămezi mari de gunoaie. Cetățenii sunt nemulțumiți și cer soluții. Primarul are soluția taxei speciale, soluție pe care și cetățenii o agreează.

La discuțiile cu cetățenii a participat și viceprimarul comunei, Călin Păcurar, PNL, cel care a declarat că nu este de acord cu soluția primarului. El propune ghene separate pentru fiecare bloc și plata să se facă în continuare către operatorul de salubritate. Soluția acestuia, una cât se poate de liberală de altfel, nu va rezolva problema gunoaielor. Cei care nu au plătit nu vor  plăti nici de acum înainte, iar gunoaiele vor rămâne lângă blocuri. El a sugerat constrângerea celor rău-platnici, dar această variantă este greu de pus în practică.

CM

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii