Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”, reper pe harta învățământului muzical preuniversitar românesc

”Fiecare compozitor, fiecare muzician, instrumentist sau solist vocal, undeva, trebuie să-și aducă aminte că a avut un îndrumător, care a deschis și a defrișat Calea ce pe urmă se desfășoară”, Sigismund Toduță

Instituția de învățământ se mută în casă nouă și devine colegiu

La 13 septembrie 1949 a debutat primul an școlar din istoria instituției, sub denumirea de Școala Medie Tehnică de Artă. Mai apoi, în existența de peste 65 de ani, denumirea s-a schimbat în Școala elementară și Medie de Muzică, Școala de Muzică, Liceul de Artă, Liceul de Muzică și Liceul de Muzică ”Sigismund Toduță”.

Începând cu anul 2011-2012, liceul s-a mutat în casă nouă, unde, după investiții și transformări importante, funcționează la standardele educaționale impuse de specificul învățământului artistic. S-au întrunit astfel toate criteriile pentru a solicita Ministerului Educației obținerea titlului de colegiu. Speranțele au fost răsplătite odată cu anul școlar 2014-2015 când s-a împlinit un vis, a cărui materializare mai depindea doar de existența clădirii proprii. Cu justificată mândrie, elevii, dascălii și părinții, întreaga comunitate, pot afirma că nu au avut emoții în îndeplinirea celorlalte criterii, pentru că în 65 de ani de existență, școala a fost un reper al învățământului preuniversitar clujean.

liceul de muzica (Small)

În lista celor 37 de unități de învățământ preuniversitar de profil din țară, Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță” a sporit la șapte numărul colegiilor.

Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță ” are în spate 65 de generații ale căror eforturi și performanțe remarcabile au scris istorie. Numărul impresionant de personalități ale vieții muzicale, culturale și științifice care au absolvit instituția perpetuează și fac cunoscut numele și renumele său în țară și peste hotare. Noul titlul ne onorează, dar și obligă la păstrarea și ridicarea ștachetei calității actului educativ”, a declarat directorul liceului, prof. Vasile Sândean Ovadiuc

Sute de premii și diplome obținute de elevii colegiului

În ultimii ani, palmaresul competițiilor școlare de specialitate clasează colegiul pe primul loc la nivel județean și în primele trei din țară. În anul școlar trecut peste 400 din cei 830 de elevi au obținut aproximativ 200 de premii și mențiuni și peste 100 de diplome de excelență și de merit la concursuri dn țară și din străinătate. De semenea, rata de promovabilitate la bacalaureat situează instituția mult peste media națională, calificând calitatea actului educațional din școală.

Aproximativ 70% din absolvenţii Colegiului de muzică îşi continuă studiile muzicale în instituțiile de profil. Unii dintre ei aleg Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, alții se orientează spre alte universități din țară sau din străinătate. Anual, 5-6 elevi sunt admiși la unități de învățământ de prestigiu din toată lumea.

liceul de muzica2 (Small)

Pentru profesorii și conducerile instituțiilor de învățământ, anul școlar se măsoară în diversitatea și complexitatea activităților, vizibile sau mai puțin vizibile, legate de buna funcționare a școlii, dincolo de actul didactic propriu zis: management și inspecție școlară, evaluări naționale, concursuri și olimpiade școlare, formarea și perfecționarea cadrelor didactice, activități extrașcolare, pentru a le aminti doar pe câteva dintre acestea.

Primul semestru a fost poate mai bogat ca niciodată în prezențe ale elevilor și profesorilor pe scenele locale , naționale și internaționale, în competiții școlare sau de anvergură, la specialitate, dar și la cultură generală.

1. Activitatea competițională:
Festivalul-concurs Mozart ed. XXV, Clij-Npoca, 2015
Premiul I-Maria Marica- vioară XI
Premiul III-Dora Lăpuște- vioară X
Premiul Rotary Visio – Ester Racz, vioară XI și Ștefan Macovei pian XI
Gala ”10 pentru Cluj”ediția 2015
Ambasador pentru Cluj (primar)- David Lup pian cl. V, prof Ovidiu Lup
Ambasador pentru Cluj (gimnaziu)- Corul de Copii ”Junior VIP” dirijor profesor Anca Mariaș

Concursul Internațional ”Ceiakovski” pentru tineri muzicieni, Novosibirk (Rusia)- finalist Radu Kis vioară cl. X
Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ”Dimitrie Cuclin” ed. XV, Galați
Premiul II-Diugan Sonia și Sima Ioana, clX, canto
Concursul Internațional de Interpretare ”Emanuel Elenescu” ed. XXV, Piatra Neamț
Premiul II Mardare Evelina XI, canto
Concursul Național de folclor ”Drag mi-e cântecul și jocul” ed. II: 2 premii I, 1 premiu II, 1 premiu III, patru mențiuni
Concurs de mtematică Bolyai-echipa liceului locul IV la faza pe țară
Micro-stagiune în premieră organizată la Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”
Semestrul II se anunță deja extrem de bogat în activități, în această perioadă având loc majoritatea olimpiadelor și concursurilor școlare, respectiv examenele naționale.
Capul de afiș este ținut de organizarea de Colegiul de Muzică ”Sigismund Toduță”, în colaborare cu Școala gimnazială de muzică ”Augustin Bena” a etapei zonale a Olimpiadei de Interpretare instrumentală pentru clasele III-VIII (11-13 martie), la care vor participa elevi-muzicieni din școlile și liceele de profil din județele Cluj, Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj. Pentru etapa națională, care se va desfășura la București (18-21 aprilie), se vor califica elevii care vor obține premiul I la etapa zonală. Totodată, corul selecționat al claselor V-VIII va participa la faza județeană a Olimpiadei corale, aspirând la calificarea pentru etapa zonală și națională.

”Anul trecut, cea mai mare parte dintre elevii calificați la Olimpiada Națională au provenit de la Colegiul Sigismund Toduță. Acest lucru ne face cel mai important colegiu din regiune și unul de top la nivel național. Astfel, sunt copii din alte județe ale țării care aleg să fie elevii noștri”, a ținut să precizeze directorul colegiului.

Profesoara Hilda iacob a făcut o trecere în revistă a activității artistice pe care colegiul o are programată pentru cea de-a doua parte a anului școlar.

Pentru prima dată Colegiul de Muzică va organiza o micro-stagiune, cel mai important eveniment fiind Cursul de măiestrie-vioară susținut de Ana Cristina Tartza (Argentina), concertmaestru al orchestrei Estable del Teatro Argentino de La Plata, profesor la Conservatorul ”Gilardo Gilardi de la Plata”, fostă elevă a liceului.

Microstagiunea va mai cuprinde concertele simfonice și vocal-simfonice ale orchestrelor și corurilor colegiului. De asemenea, în mai va avea loc un schimb de experiențe cu studenți și profesori din cadrul Departamentului de Muzică ai Universității Ohio Northern (SUA).

Vor continua binecunoscutele concerte susținute de elevii colegiului alături de Filarmonica Transilvania. Parteneriatele consacrate cu instituțiile de învățământ (grădinițe, școli și licee, Academia de Muzică) și de cultură locale (Opera Națională, Opera Maghiară,Filarmonica Transilvania, Teatrul Puck, cinematografe, muzee) se vor concretiza într-o serie de activități comune care vor avea loc atât în perioada ”Săptămâna altfel”, cât și pe parcursul întregului semestru.

Viitorii muzicieni, așteptați să urmeze Colegiul de Muzică

Pe cei mici, în 27 februarie îi așteaptă testarea aptitudinilor pentru admiterea în clasa pregătitoare, pentru care profesorii colegiului desfășoară o campanie de depistări în grădinițe.

Incendiu la Constanţa. O maşină a luat foc în parcare

Adaugati comentarii