alin tise banner

Clujul găzduieşte Dia Euro 2015, Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet

Clujul se pregătește pentru Campionatul European de Fotbal al Persoanelor cu Diabet, Dia Euro 2015!  Evenimentul va avea loc în perioada 19-26 iulie 2015, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Deschiderea oficială va avea loc duminică, 19 iulie, de la ora 17:00 la Sala Polivalentă. Atunci va avea loc prezentarea echipelor celor 16 țări participante și va avea loc tragerea la sorți a grupelor. Intrarea este liberă atât la deschiderea oficială, cât și la meciuri.

La Dia Euro vor participa echipe din 16 țări, formate din 10 tineri cu diabet zaharat+antrenor+medic. Jucătorii sunt tineri care au peste 18 ani.

Țările participante la Dia Euro 2015 sunt: Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Italia, Kazakhstan, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia. Slovacia, Slovenia, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan.
Meciul de deschidere al Campionatului se va juca luni la ora 9.00.

DiaEuro, campionatul european de fotbal în sală al persoanelor cu diabet, este un proiect născut din dorința de a demonstra că și persoanele cu diabet pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile. Acest lucru este dovada faptului că persoanele cu diabet se pot implica în aceleași activități ca și persoanele fără diabet. În plus, evenimentul își propune să încurajeze activitatea sportivă în rândul persoanelor cu diabet și să ofere educație cu privire la diabet.
Campionatul de fotbal DiaEuro 2015  este organizat de Federația Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR).

Prima ediție a competiției europene a avut loc în Ucraina (2012), au urmat  Croația (2013), Ungaria (2014). Ediția din Ungaria a fost câștigată de echipa României, Dia România. Ca urmare a acestei reușite, României îi revine onoarea de a organiza DiaEuro 2015.

Diabetul zaharat este o boală cronică și afectează la nivel global un număr impresionant de persoane. Diabetul zaharat poate duce la deces din cauza complicațiilor sale. Conform celui mai recent studiu realizat în România – PREDATORR – aproximativ 2 milioane de români suferă de diabet zaharat.

România este pe locul 2 în Europa, după Turcia, la numărul persoanelor care suferă de diabet. Același studiu arată că 3 milioane de români prezintă prediabet. Una dintre principalele  metode de prevenție și tratament este activitatea fizică, alături de un regim alimentar corespunzător. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul aparatului cardio-vascular, osteo-articular, muscular, dar și asupra tonusului psihic, reducând riscul apariției depresiei și favorizând interacțiunile sociale.

Datorită progreselor din domeniul medical, persoanele cu diabet zaharat pot face sport de performanță, obținând rezultate notabile ce duc la integrarea acestora în societate, doborând barierele ridicate de indiferența și discrimnarea persoanelor din jur.

Informații actualizate referitoare la desfășurarea campionatului DiaEuro 2015  puteți găsi pe site-ul oficial al turneului – www.diaeuro.ro.