Sunteti aici:AdministrativCluj Arena, pe masa DNA. Urmează Aeroportul

Cluj Arena, pe masa DNA. Urmează Aeroportul

Publicat in data

Corpul de control al primului ministru efectuează o acțiune de documentare la Regia Autonomă Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj și la Consiliul Județean Cluj, cu privire la:

– utilizarea sumei de 15.000.000 RON, alocată bugetului propriu al județului Cluj prin H.G. nr. 971/2013, din Fondul național de dezvoltare aflat la dispoziția Guvernului, în vederea finalizării obiectivului de investiții „Pistă de decolare-aterizare de 3.500 m – etapa I – și suprafețe de mișcare aferente”;

– efectuarea recepției la terminarea lucrărilor în cazul obiectivului de investiții „Pistă de decolare-aterizare de 3.500 m – etapa I – și suprafețe de mișcare aferente”.

Vă reamintim că pista de 2100 m de la aeroportul clujean a fost realizată de firma Napoca SA, patronată de Ioan Bene. Iniţial contractul a fost semnat pentru 32,43 milioane de euro, dar, după 24 de acte adiţionale preţul a sărit la 42 milioane euro.

În Dosarul 3627/117/2014, pentru luare/dare de mită, au fost condamnați în primă instanță fostul președinte al Consiliului Județean Cluj,  Horea Uioreanu –  6 ani și jumătate de închisoare cu executare și confiscarea a 281.000 lei 32.000 euro, Ioan Bene – 3 ani si 10 luni cu executare, Vasile Pogăcean – 3 ani cu executare, Ioan Petran  – 3 ani închisoare cu  suspendare pe 3 ani, Gabriel Davidescu – 2 ani si  8 luni cu suspendare pe 3 ani.

De asemenea, mai există un Dosar penal, 78/P/2014, în care se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspectul Ciceo David Ioan (directorul aeroportului) pentru infracţiunile de luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod Penal raportat la art. 6 din legea nr. 78/2000, cu aplic. Art. 5 Cod Penal; abuz în serviciu contra intereselor publice ca infracţiune asimilată celor de corupţie prev. de art. 13 ^2 din legea 78/2000 cu aplic. Art. 297 Cod Penal şi art. 5 Cod penal; totul cu aplic. Art. 1 Cod Penal.

Legat de efectuarea recepției la terminarea lucrărilor, Dosarul civil 3412/117/2015 de la Judecătoria Cluj, în care R.A. AEROPORTUL INTERNAŢIONAL AVRAM IANCU CLUJ ceruse instanţei obligarea Consiliului Judeţean de emitere a certificatului de atestare a construcţiei (obligaţia de a face) aferent APRON, a fost suspendat până la finalizarea Dosarului 78/P/2014, aceeași soartă având-o și Dosarul 3700/117/2015, unde R.A. AEROPORTUL INTERNAŢIONAL AVRAM IANCU CLUJ cere instanţei obligarea Consiliului Judeţean de emitere a certificatului de atestare a construcţiei (obligaţia de a face) aferent Pistei.

Aeroport-International-din-Cluj-Napoca (Medium)

Recepţia la terminarea lucrărilor a obiectivului de investiţii „Proiectare şi execuţie platformă de staţionare aeronave Apron 4” a fost realizată în data de 24.11.2014, sens în care Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, în exercitarea obligaţiilor ce revin investitorului, a încheiat procesul-verbal de recepţie cu nr. 11086, act care a fost comunicat Consiliului Judeţean Cluj prin adresa nr. 11284 din 02.12.2014. numai că însăți legalitatea acestei recepțiie ste pusă sub semnul întrebării, aeroportul clujean eludând prezența la recepție a reprezentanților consiliului județean.

Legat de Cluj Arena, Corpul de control al primului-ministru a efectuat verificări la Consiliul Județean Cluj cu privire la modul de utilizare a sumei de 60.000.000 lei alocată bugetului propriu al județului Cluj prin H.G. nr. 1378/2010 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru finanțarea executării obiectivului de investiții „Stadion la standarde internaționale respectând normele UEFA și FIFA pe amplasamentul stadionului <<Ion Moina>>”.

Acțiunea de control a fost finalizată la data de 03.05.2016 prin întocmirea Raportului de control privind verificările efectuate în legătură cu modul de utilizare a sumelor alocate bugetului propriu al județului Cluj din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prin H.G. nr. 1378/2010, înregistrat cu nr. 1062/03.05.2016.

Raportul de control anterior menționat a fost transmis Serviciului Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție, în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârșirea unor posibile fapte de natură penală în legătură cu atribuirea contractului de lucrări și a lucrărilor suplimentare și cu executarea efectivă a lucrărilor la obiectivul de investiții.

Aspectele privind legalitatea alocării în anul 2010, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, a sumei de 60.000.000 lei pentru finanțarea obiectivului de investiții „Stadion la standarde internaționale respectând normele UEFA și FIFA pe amplasamentul stadionului <<Ion Moina>>” a făcut obiectul unei alte acțiuni de control, în urma căreia a fost întocmit „Raportul de control privind verificările efectuate în legătură cu inițierea, elaborarea, avizarea, prezentarea și adoptarea Hotărârii Guvernului nr. 1378/2010”, înregistrat cu nr. 1176/I.L./07.11.2014, actul de control fiind transmis Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală.

Construcția Cluj Arena, inaugurată în octombrie 2011, a fost finanțată din fonduri ale Guvernului României în proporție de 31,22% și ale Consiliului Județean Cluj în proporție de 68,88%, construcția fiind proprietatea acestuia din urmă. Astfel, din totalul de 45 de milioane de euro (sumă care include și TVA), 14 milioane de euro provin de la Guvernul României iar restul de 31 de milioane de euro provin din fondurile județului Cluj.

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...