Sunteti aici:AdministrativCei din UDMR caută, la Cluj, o altă modalitate de a face politică

Cei din UDMR caută, la Cluj, o altă modalitate de a face politică

Publicat in data

Cel de-al 12-lea Congres al UDMR se desfăşoară în perioada 17 – 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Kelemen Hunor, președintele în exercițiu al UDMR, este singurul candidat la conducerea formațiuni

Kelemen Hunor: E nevoie de o reconfigurare a politicii

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, anterior începerii Congresului UDMR, că se observă a anumită „oboseală” în privința construirii instituțiilor democratice ale statului de drept și că e nevoie de o reconfigurare a politicii.

‘E un Congres important, fiindcă are loc într-un moment extrem de delicat pentru toată societatea românească, plin de tensiuni și conflicte, plin de căutare de drum, și de aceea noi am și numit acest Congres unul al reconfigurării. Toată lumea ne întreabă care este miza Congresului, avem și alegeri pentru funcția de președinte, dar miza adevărată este dacă putem să reușim să găsim o altă modalitate de a face politică, mai credibil, mai aproape de oameni, cu mai multă sinceritate, fiindcă se observă în această perioadă o anumită oboseală în privința construirii instituțiilor democratice ale statului de drept. Noi credem că și după 25 de ani, miza adevărată pentru societatea românească este o societate deschisă, democratică, o societate în care instituțiile funcționează extrem de echilibrat și în favoarea fiecărui om, în favoarea societății în ansamblul ei’, a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, reconfigurarea politicii UDMR nu înseamnă și o schimbare a scopurilor acesteia.

‘Reconfigurarea, pentru noi, în primul rând înseamnă o schimbare de atitudine și nu schimbarea valorilor, principiilor sau a scopurilor. Practic, acele valori și acele idealuri care au fost trecute în programul nostru încă din 93 rămân valabile și după două decenii’, a completat președintele UDMR.

Mesajul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj Congresului UDMR, care are loc la Cluj-Napoca, în care a făcut un apel pentru profesionalizarea întregii clase politice românești.

‘Mesajul meu este unul pentru întreaga clasă politică. Istoria noastră recentă ne demonstrează că ori de câte ori societatea a fost divizată pe diverse criterii și ori de câte ori a fost dezbinată, a stagnat. Sunt, desigur, chestiuni restante, sunt probleme cu care români, maghiari, cetățeni ai țării noastre, indiferent de etnie, se confruntă. Ele sunt responsabilitatea întregii clase politice, fără deosebire. De aceea, vorbesc permanent de nevoia fundamentală de a face politica altfel. Cetățenii români, indiferent de etnia lor, așteaptă de la clasa politică performanță, profesionalism, bună guvernare’, a spus președintele în mesajul transmis la Congresul UDMR de consilierul prezidențial Laurențiu Mihai Ștefan.

În mesajul președintelui Iohannis se vorbește și de faptul că România are nevoie de contribuția liderilor comunității maghiare.

‘Mesajul meu este același pentru liderii tuturor partidelor sau formațiunilor care fac parte din clasa noastră politică. Valorile democratice și integritatea trebuie să fie fundamentul acțiunii politice. Capacitatea de a mobiliza societatea, de a antrena comunități întregi în proiecte de anvergură, benefice pentru toți, este strâns legată de calitatea liderilor politici și a modelelor politice promovate. Societatea și statul român au nevoie de contribuția liderilor comunității maghiare la acest proces de schimbare pe care îl parcurgem în prezent, dar și la proiectele pe termen lung’, se mai arată în mesajul președintelui Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus că UDMR a avut și până acum o contribuție importantă la consolidarea democratică a României.

‘UDMR a avut o contribuție importantă în acest sfert de secol la consolidarea democratică a României. UDMR a înțeles că prin cooperare și dialog se pot face pași importanți în stabilitatea sistemului politic și se pot promova principii și valori democratice. Sunt lucruri care trebuie recunoscute și apreciate’, se mai arată în mesajul președintelui Iohannis.

Victor Ponta: UDMR este „singurul reprezentant legitim al comunității maghiare din România”

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că maghiarii au fost niște parteneri politici care s-au ținut mereu de cuvânt și le-a mulțumit pentru perioada în care au guvernat alături de PSD.

UDMR este „singurul reprezentant legitim al comunității maghiare din România”, a spus Ponta, afirmație întâmpinată cu aplauze de participanții la Congres.

Cel de-al 12-lea Congres al UDMR se desfăşoară în perioada 17 – 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Kelemen Hunor, președintele în exercițiu al UDMR, este singurul candidat la conducerea formațiunii.
„Vreau să închei intervenția mea cu un apel extrem de important, ca în următorii 25 de ani să păstrați cel mai important atu al UDMR-ului – capacitatea de dialog (…) Confruntarea, extremismul, face rău și politicienilor din UDMR și celor din PSD, PNL, PC, orice alt partid”, a mai spus Ponta.

„Sunt capabil de dialog, sunt capabil să înțeleg lucruri, sunt capabil să respect înțelegeri și, așa cum spunea și dl primar Boc, mă bucur că întotdeauna ați fost un partener care s-a ținut de cuvânt când a luat o decizie și ăsta este un lucru extrem de important”, a adăugat prim-ministrul.

Alina Gorghiu: Cred într-o colaborare fructuoasă cu UDMR în viitorul apropiat

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, la Congresul UDMR, că în viitorul apropiat va exista o colaborare fructuoasă între partidul său și Uniune.

‘Mulți lideri politici au venit în fața acestei tribune și v-au spus mesaje și au transmis mesaje pentru electoratul lor. Sunt astăzi în fața dumneavoastră pentru a încerca să transmit un mesaj electoratului dumneavoastră, iar mesajul meu este acela de profundă mulțumire pentru voturile pe care le-au dat în noiembrie 2014 candidatului PNL, Klaus Iohannis, în turul al II-lea al prezidențialelor. Vă mulțumesc tuturor, a fost un gest pe care, ca membru al PPE, ca un partid esențialmente de dreapta, așa cum sunteți dumneavoastră, l-am apreciat ca pe unul extrem de firesc, ca pe unul care naște nu doar dialog. Naște, cred eu, o colaborare pe care o vom vedea în viitorul apropiat drept una fructuoasă’, a spus Alina Gorgiu, în aplauzele participanților la congres.

Ea a vorbit de nevoia de schimbare a clasei politice și de riscul de a apărea partide nocive pentru democrație.

‘Cetățenii României, fie că sunt români, maghiari, de alte naționalități, am convingerea că așteaptă un alt mod de a face politică. De la noi, de la UDMR, de la PSD, de la absolut oricine face politică și cred că avem obligația să onorăm această așteptare. (…) Cred că atât PNL, cât și UDMR au puterea să se schimbe pe ele însele și au puterea mai ales să schimbe politica românească. Dacă însă — și poate sună dur — partidele politice nu vor înțelege și nu vor ține cont de dorința societății de schimbare, eșecul nu va fi doar electoral. Dacă politica românească va mima schimbarea sau va eșua în încercarea de a fi mai performantă, există riscul ca pe fondul unei dezamăgiri populare să apară forțe politice extrem de nocive pentru democrație’, a subliniat Alina Gorghiu.

Vicepremierul Ungariei: Interesul Ungariei și României este cooperarea, în care UDMR are un rol esențial

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat vineri la Cluj-Napoca, la deschiderea celui de-al XII-lea Congres al UDMR, că niciodată între Uniune și Guvernul de la Budapesta nu a existat o colaborare atât de bună, că este foarte clar că interesul Ungariei și României deopotrivă este cooperarea și pentru ca aceasta să aibă loc un rol esențial îl are UDMR, el adăugând însă că această actualitate a cooperării nu va depinde de Ungaria.

‘Vreau să mulțumesc președintelui UDMR, Kelemen Hunor, pentru această relație stabilă între UDMR și Guvernul de la Budapesta. Și mă bucură în mod special că există încredere reciprocă între cele două părți. Există un consens total cu prietenii de aici, consens la nivel de societate, în ce privește trei lucruri: fiecare maghiar, fiecare persoană de etnie maghiară are dreptul să obțină cetățenia maghiară, dacă o obține, are drept la vot. În al doilea rând, are drept în conformitate cu standardele europene, fiecărei comunități minoritare îi revine dreptul la autonomie. Mai trebuie să vă spun că UDMR are nevoie de acest lucru în situația specială care există. Trebuie să fie o legătură între cele două țări și între maghiarii din Transilvania și cei din Ungaria. UDMR are un rol esențial și dacă analizez un pic istoria, este foarte clar că interesul Ungariei și României deopotrivă este cooperarea și pentru ca aceasta să aibă loc, un rol esențial este jucat de UDMR. Calitatea cooperării nu va depinde de noi’, a declarat vicepremierul Ungariei, potrivit traducerii oficiale.

Acesta a dat asigurări asistenței că ‘Ungaria vă sprijină, indiferent ce se întâmplă, oricând veți putea conta pe Ungaria’.

Semjen Zsolt a susținut că nu trebuie în mod obligatoriu să existe politețe, ci sinceritate și că așa cum a transmis și premierul ungar în mesajul său, Europa și alte locuri din lume traversează o perioadă dificilă și că trebuie văzut care sunt soluțiile și care sunt alianțele pentru a le soluționa.

‘Nimeni nu s-a gândit gândit după aderarea la UE că inscripțiile bilingve reprezintă o problemă, imnul Ungariei încă reprezintă o problemă (…) Colegiul Miko, o altă problemă, este vorba despre retrocedarea imobilelor care au fost furate de regimul comunist și iată că această problemă retroactiv aduce pe tapet subiectul. Și iată că dascălii de acolo sunt intimidați și alți membri ai comunității se află în această situație. Și după aderarea la UE nu ne-am gândit că ajungem în această situație ca acele revendicări legitime ale unei comunități, și care există în documente acceptate de toate statele UE, pot reprezenta o amenințare pentru țară’, a susținut acesta, precizând că maghiarii din Transilvania nu au cerut niciodată ceva ce nu există în UE.

Semjen a arătat că trebuie respinse toate declarațiile care pun semnul de egalitate între revendicările legitime ale comunității maghiare și rasism, xenofobie, întrucât ‘noi, maghiarii, nu suntem mai prejos față de nicio națiune din Europa, față de nicio altă minoritate sau comunitate din UE’. ‘Dacă alții au voie, avem și noi voie. Nu putem accepta că suntem cetățeni de rangul II ai Uniunii Europene sau ai unei țări. Nu putem accepta niciun fel de negociere a acestor drepturi’, a subliniat oficialul ungar.

Semjen Zsolt a afirmat, totodată, că este nevoie de o reprezentare puternică a maghiarimii, că este necesară o solidaritate și că nu va putea fi acceptat nimic care să slăbească UDMR, ‘pentru că UDMR reprezintă în mod legitim comunitatea maghiară din Transilvania’.

Acesta a mai ținut să arate că tot ceea ce UDMR reușește să obțină în România va avea repercusiuni și asupra comunităților maghiare din Bazinul Carpatic.

Agerpres

INTRA IN DISCUTIE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...

Nelson Mondialu și oda pentru Emil Boc (video)

Pe 50.000 de vizualizări are până acum oda, Emblema Romaniei, lui Nelson Mondialu, care...

Alte articole

Câmpia Turzii. Cum se construiește ilegal cel mai mare bloc de după Revoluție

Familia unuia dintre cei mai bogați oameni din Câmpia Turzii s-a gândit să ridice...

UNTOLD 2022 EXCLUSIV: Ce maneliști vor fi pe main stage?

Momentele surpriză pregătite de către organizatorii Untold vor face ca ediția din 2022 să fie de neuitat!

Cum au crescut prețurile la chirii pe cartiere

Site-ul Ceasul Cetății a observat că au crescut prețurile la chirii, imediat după revenire...